Advertisement Section

Beldocs festival obaveštava medije i javnost da je nakon prošlonedeljnog zatvaranja bioskopske Dvorane Kulturnog centra Beograda, po nalogu protivpožarne inspekcije, i premeštanja dela programa u alternativne prostore, sinoć bez zvaničnog obrazloženja otkazana već premeštena projekcija srpskog filma iz takmičarskog programa, filma „Na crnoj listi“ Sare Marković i Nikole Dragovića, koja je bila planirana za prikazivanje u Art Bioskopu Kolarac.

Uprkos svemu, zadovoljstvo nam je što možemo da Vas obavestimo da će se projekcija filma „Na crnoj listi“ održati u najavljeno vreme, istog dana, danas, 09.05. u 19 časova u dvorani bioskopa „Cineplexx Ušće”.

Radujemo se svakom kilometru novoizgrađenog autoputa koji smo čekali više od 70 godina, bez obzira ko ga je izgradio, divimo se kineskoj višemilenijumskoj civilizaciji i kulturi i izražavamo  duboko poštovanje za kolosalne privredne uspehe Narodne republike Kine bez presedana tokom 40 poslednjih godina, ali tražimo razumevanje za Saru Marković i Nikolu Dragovića, koji tek što su završili filmsku akademiju, a film im biva otkazan, kao i za sve srpske i međunarodne autore kojima je ukinuto gostoprimstvo u svojoj zemlji, ukinuto pravo da podele s nama svoju filmsku fikciju, bez obzira koliko trezvena ona može da bude, koliko opominjuća ona i jeste.

Beldocs festival ne veruje u zabrane, cenzuru i ograničavanje slobode govora. Beldocs iznad svega veruje u pravo svakog umetnika na izražavanje svog stava, i tek nakon toga, a ne pre toga, može otpočeti dijalog. Današnji dan nas podseća da je borba za slobodu naša zajednička dužnost, ali i čast i privilegija.

Dodatne projekcije ovog filma održaće se 10. maja u 19.00 sati u bioskopu „Cineplexx Ušće“ i 14. maja u 19.00 u bioskopu Centra za kulturu „Vlada Divljan“, kao i u Novom Sadu danas, 9. maja u 20.30, u bioskopu „Arena Cineplex“.

Svi ostali programi zakazani za danas biće prikazani po planu, u Art Bioskopu „Kolarac“. Od sutra, 10. maja, programi prethodno zakazani za DKC prikazuju se u Kombank dvorani, u sali 6. Karte kupljene za projekcije u DKC-u mogu se zameniti pred projekcije u novim prostorima održavanja.

Šta biva kad država proglasi prosečnog čoveka za državnog neprijatelja? Prateći događanja s margina kineskog samita u Beogradu 2014, kad je policija faktički kidnapovala grupu aktivista za ljudska prava iz zemalja EU, otkrivamo priču o surovom progonu meditaciijske prakse Falun Gong u Kini, političkim pritiscima na male zemlje, ali istovremeno i gorku istinu o svetu u kom živimo – gde je trgovina prioritet, a ljudska prava su uvek na drugom mestu.

 

 

  • Save
Previous post Film „Linija života” Darka Bajića uz ovacije otvorio 12. Beldocs festival
Nebeska tema
  • Save
Next post Večeras premijera filma „Nebeska tema“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap