Advertisement Section

Filmska sekcija je besplatna edukativna radionica namenjena srednjoškolcima iz Beograda koji uživaju u gledanju filmova i u kritičkim razgovorima na filmske i društvene teme, kao i onima koji zanima proces snimanja filma, bez obzira na rod, žanr ili trajanje.

Više ne možemo da zamislimo život bez ekrana, a ponekad ih koristimo i ne razmišljajući o poreklu sadržaja i njegovim porukama. Iako film postoji mnogo duže od različitih audiovizuelnih oblika koji danas okupiraju našu pažnju, mnogi elementi filmskog jezika su ostali nepromenjeni, a čak se i današnji jutjuberi i tiktokeri njima koriste u svojim videima. U tom smislu, sekcija pored konkretnog znanja o kinematografiji, nasleđu, postupcima i iskustvima pomaže učesnicima da osveste i prepoznaju kako vizuelni mediji utiču na njih, te da i sami drugačije promišljaju stvaranje filmova.

Filmska sekcija će se održavati u Jugoslovenskoj kinoteci svake subote tokom predstojeće jeseni, počevši od 17. septembra pa sve do kraja 2022. godine.

U prvom delu radionice učesnici prolaze kroz osnove filmskog jezika, a zatim se upoznaju sa bogatim nasleđem Jugoslovenske kinoteke kroz istoriju filma i koristeći potencijale ove ustanove na najbolji način (filmska građa, rekviziti, kostimi, posteri, profesionalne knjige snimanja, kao i projektovanje filma sa trake). Ovde se srednjoškolci upoznaju i sa analitičkim pristupom filmskoj umetnosti, pišući kratke kritike i eksperimentalne osvrte na filmove sa bioskopskog, kinotečkog ili festivalskog repertoara.

U trećem delu sekcije učesnike očekuju diskusije sa filmskim profesionalcima iz različitih oblasti, koji će preneti svoja iskustva rada na filmu. Ovaj deo obuhvata šest predavanja, a svako pokriva jedan važan segment i fazu razvoja filma, pa će tako učesnici imati priliku da razgovaraju sa scenaristom, rediteljem, direktorom fotografije, scenografom, dizajnerom zvuka i montažerom. Najvažniji, praktični deo sekcije, zamišljen je kao zajedničko pisanje scenarija, snimanje i monitranje jednog ili više kratkometražnih filmova.

Radionicu Filmska sekcija organizuje udruženje za edukaciju u oblasti audiovizuelne umetnosti, Filmkultura uz Jugoslovensku kinoteku, a pod vođstvom mentora Jovana Markovića, Radiše Cvetkovića i Maše Seničić. Gostujući predavači su mladi profesionalci iz različitih oblasti, koji aktivno učestvuju na lokalnoj filmskoj i televizijskoj stvaralačkoj sceni.

KAKO SE PRIJAVITI

Srednjoškolci zainteresovani za Filmsku sekciju treba da pripreme:

– kratko motivaciono pismo koje sadrži osnovne informacije (ime, prezime, godište, školu, razlog prijave, interesovanja);

– spisak od 5 omiljenih filmova (sa po jednom rečenicom obrazloženja).

Sve ovo zajedno ne bi trebalo da premaši A4 stranicu, koja se zatim šalje u Word ili PDF formatu na mejl filmskafilmska@gmail.com do 5. septembra 2022.

Na radionicu će biti primljeno do 15 učesnika, a odabrani će biti mejlom obavešteni o daljim koracima nedelju dana pred početak radionice.

Ukoliko ste srednjoškolac ili srednjoškolka iz Beograda – prijavite se! Ukoliko niste, molimo vas da poziv podelite sa svima onima koji jesu, i koji žele da učestvuju u promišljanju i stvaranju filmova.

as far as I can walk
  • Save
Previous post „Strahinja Banović” jedini iz regiona u trci za evropskog Oskara
Slobodna zona
  • Save
Next post Konkurs za volontere i volonterke Filmskog festivala Slobodna zona
Share via
Copy link
Powered by Social Snap