Advertisement Section

Za nagrade „Zlatni toranj“ za najbolji film festivala, „Palićki toranj“ za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija, takmičiće se 9 dugometražnih igranih filmova. Filmove će ocenjivati petočlani međunarodni žiri u sastavu Tom Burke, Aleš Pavlin, Syllas Tzoumerkas, Lawrence Tooley i Marta Bereš. Glavni takmičarski program će biti prikazan na Letnjoj pozornici na Paliću, i reprizno u bioskopu „EuroCinema“ u Subotici.

Glavni program ovogodišnjeg izdanja Festivala, po izboru selektora Nenada Dukića, karakteriše dobar balans između novih filmova renomiranih autora s jedne strane i filmova mladih reditelja sa druge.

Francuski film „Jadnici“ (Ladj Ly), dobitnik je Velike nagrade žirija u Kanu 2019. godine, zasnovan na istoimenom kratkom filmu, nudi provokativni uvid u tenzije koje vladaju između lokalnog stanovništva i policije u toku nemira u predgrađima Pariza 2015. godine.

Svetsku premijeru na 26. Festivalu evropskog filma Palić imaće domaće filmsko ostvarenje „Ajvar“ rediteljke Ana Marie Rossi. Vida (Nataša Ninković) i Bane (Sergej Trifunović) su bračni par koji već duže vreme živi u Skandinaviji. Imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu. Bane u Beogradu ima mladu ljubavnicu, za koju je Vida saznala i o tome ćuti.

Publika će u okviru Glavne takmičarske selekcije biti u prilici da pogleda i najbolji slovenački film u 2018. godini „Neću da budem luzerka“ rediteljke Urše Menart. Reč je o komediji koja prati život milenijalke Špele, istoričarke umetnosti, u pokušaju da se osamostali i odraste.

Litvanski film „Oleg“ reditelja Jurisa Kursietisa prikazan je u okviru programa „15 dana autora“ u Kanu 2019. godine, i govori o mladiću koji se bori za preživljanje, odlazeći na ilegalan rad u Brisel.

Francuski film „Šta verujete“ (Safy Nebbou), prikazan je u programu „Panorama“ ovogodišnjeg Berlinala. Glavna uloga poverena je izvrsnoj Žilijet Binoš, koja glumi pedesetogodišnju razvedenu učiteljicu Klaru.

Izraelsko-nemački film „Okovan“ u režiji Eynayim Sheli, još jedan je u nizu filmova prikazanih na ovogodišnjem Berlinalu. Film govori o nadmenom policajcu, koji posesivnost izjednačava sa ljubavlju, i kome se ruši moćan, ali često neugodan svet mačoizma.

Mađarski film „Trezor“ (Peter Bergendy) dobio je 8 mađarskih nacionalnih nagrada i jedno je od izvanrednih ostvarenja na programu Glavnog takmičarskog programa festivala. Govori o kraju mađarske revolucije 1956, kada policija unajmljuje osuđenog pljačkaša da obije trezor Ministarstva unutrašnjih poslova.

Film „Bog postoji, ime mu je Petrunija” rediteljke Teone Mitevske dolazi iz Severne Makedonije, a svoju premijeru imao je u okviru Glavnog programa Berlinala 2019. Makedonka pokreće haos svojim upadom na tradicionalnu ceremoniju namenjenu isključivo muškarcima.

Nemački film „Delo bez autora” (Florian Henckel von Donnersmarck) inspirisan je stvarnim događajima i govori o mladom studentu slikarstva Kurtu koji se zaljubljuje u koleginicu Eli, čiji se otac, poznati doktor i profesor Seband, protivi njenom izboru i čini sve da uništi ćerkinu vezu.

Van konkurencije biće prikazana tri filma eminentnih svetskih i evropskih reditelja Pedra Alomodovara, Kena Louča i braće Darden.

Drama „Tuga i slava“ Pedra Almodovara svečano će otvoriti festival, van konkurencije. Film prati priču mladog reditelja koji preispituje sve izbore koje je donosio u životu dok mu se svet ruši, a sadašnjost i prošlost prepliću. Glavni glumac, Antonio Banderas, dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu na ovogodišnjem Kanskom festivalu.

Publika će van konkurencije moći da pogleda i film „Izvinite, zaboravili smo vas“ Kena Louča, takođe prikazanog u okviru ovogodišnjeg programa festivala u Kanu. Priča prati Rikija i njegovu porodicu u pokušaju borbe protiv duga koji vuku još od 2008. Nada u oporavak pojavljuje se sa blistavim novim kombijem i prilikom koju nudi sopstvena prevoznička firma.

Festival će svečano biti zatvoren belgijskim filmom, van konkurencije, „Mladi Ahmed“ braće Darden. Film govori o radikalizaciji belgijskog tinejdžera koja ga vodi u njegov lični džihad. Ova filmska priča rediteljskog dvojca ovenčana je nagradom za najbolju režiju u Kanu.

Takmičarski program „Paralele i sudari“ posvećen je dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope, koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, međuetničkim odnosima, pitanjima identiteta i potreba za mirom i suživotom, tolerancijom u najširem smislu. Selektor programa je britanski filmski kritičar Nil Jang, a kvalitet izabranih filmova vrednuje tročlani žiri kritike u sastavu Nick Pinkerton, Kieron Corless i Vesna Perić. Filmovi iz ove selekcije biće prikazivani u sali obnovljenog bioskopa Abazija na Paliću.

Mađarski film reditelja Milorada Krstića „Ruben Brandt kolekcionar“ govori o psihoterapeutu koji sanja umetnička dela, i koji angažuje svoje pacijente da ih ukradu iz svetskih muzeja u nadi da će noćne more prestati kada ih on bude posedovao.

Poljski filma „Sveštenstvo“ nagrađivanog reditelja Wojteka Smarzowskog pruža unutrašnji pogled na Katoličku crkvu kroz ispreplitane priče trojice sveštenika.

Bugarski film „Irina“ (Nadejda Koseva) prati priču žene koja u želji da prehrani svoju porodicu zarobljenu u siromaštvu, postaje surogat majka.

Film „Brushalter“ (Veit Helmer) donosi priču o vozaču vozova Nurlana, koga igra Predrag Miki Manojlović, a koji poslednji put pre penzionisanja putuje za Baku kako bi svoj usamljenički život obojio avanturističkim putovanjem.

Litvanski film „Preživeli leto“ (rediteljke Marije Kavtaradzė) govori o mladoj ambicioznoj psihološkinji koja preuzima odgovornost transporta dvoje pacijenata do psihijatrijske ustanove na moru.

„Neka bude svetla“ slovačkog reditelja Marka Škopa prati porodičnu priču četrdesetogodišnjeg Milana, oca troje dece, koji kao građevinac radi u Nemačkoj kako bi obezbedio svoju porodicu u Slovačkoj.

Albanski film „Zaboravljena planina“ (Ardit Sadiku) govori o Rikardu, čoveku koji se nakon što ga sin isteruje iz kuće, oslanja na ljubaznost svoje ćerke Eme i njenog muža Lorenca koji mu nude kuću za stanovanje na „Prokletoj planini“.

Film „Skandinavska tišina“ (Martti Helde) je psihološka drama sa elementima trilera o ponovnom susretu dvoje ljudi koji ih primorava da otkriju pozadinu nasilnog čina koji se dogodio pre mnogo godina.

Gruzijski film „Žetva“ (Misho Antadze) prikazuje odnos između prirode i tehnologije u gruzijskim predelima u eri kripto-rudarstva.  Drama „Oštrim nožem“ (Teodor Kuhn) priča priču o čoveku koju je izgubio sina u neo-nacističkom napadu.

Na programu selekcije „Paralele i sudari“ su i tri kratkometražna filma: „Zajednička bašta“ (Vytautas Katkus), o hladnom odnosu oca i sina koji se, usled ravnodušnosti, potpuno raspada; film „Rana“ (Arthur Sukiasyan), dokumentarac o drugom najvećem gradu Jermenije koji se još uvek oporavlja od katastrofalnog zemljotresa iz 1988 i „Razdvojeni“ (Diana Cam Van Nguyen) koji govori o životu nakon gubitka voljene osobe.

Francuski scenarista i reditelj Žan Šarl I dobitnik je nagrade Underground Spirit 26. Festivala evropskog filma Palić, koja se dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije.

Žan Šarl I istakao je značaj koji za njega ima ova nagrada:

– „Nagrada Underground spirit 2019, koja će mi za kinematografski rad biti uručena na Festivalu evropskog filma u Paliću, za mene je od izvanrednog značaja iz nekoliko razloga. Jedan od njih jeste što gajim divljenje prema mnogim filmskim stvaraocima koji su primili ovu prestižnu nagradu: naročito mislim na F. Ž. Osana, čiju filmsku poeziju uvažavam koliko i velikodušnost njenog stvaraoca. Pored toga, naročito ističem napore da se ovom nagradom ukaže zahvalnost delima koja se nalaze u nezahvalnom, teškom položaju, jer pomalo naivno nastoje da u unapred izgubljenoj bici raskinu sa izvesnim prirodnim zakonima koji mnogim cvetovima ne omogućavaju da isklijaju na površinu kako bi se rascvetali u punom sjaju.“

Da podsetimo, dobitnici ovogodišnje nagrade Aleksandar Lifka koja se tradicionalno dodeljuje istaknutim domaćim i inostranim filmskim stvaraocima ove godine su domaći scenograf Miljen Kljaković Kreka i hrvatski filmski reditelj Rajku Grliću.

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Sutra je još uvek juli
  • Save
Previous post Počelo snimanje  „Sutra je još uvek juli” Dejana Vlaisavljevića Nikta
Ruski detlić
  • Save
Next post Dokumentarac o černobiljskoj nuklearnoj katastrofi u Beldocs čitaonici
Share via
Copy link
Powered by Social Snap