Advertisement Section

Festival se ove godine održava u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću. Tokom festivala, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Izdvajamo vam 5 naslova koje ne smete propustiti.

Glavni takmičarski program
„Časovi persijskog“ (Persischstunden)
Vadim Perelman; Rusija, Nemačka, Belorusija, 2019

Radnja filma je smeštena u okupiranu Francusku 1942. godine i prati priču Belgijanca Žila, koji je zajedno sa drugim Jevrejima, poslat u logor. Zaklinjući se stražarima da je Persijanac Reza, a ne Jevrejin Žil, on uspeva da izbegne pogubljenje, ali ga to uvlači u jednu novu izazovnu situaciju u kojoj nacistički pretpostavljeni traži od njega da ga uči persijski jezik. Inspirisana istinitim događajima, a zasnovana na kratkoj priči Volfganga Kohlhaasea, ova pedantno uglađena priča o holokaustu nudi novi ugao gledanja na već poznatu priču: film istražuje memoriju i lingvistiku u uslovima logora, gde će zatvorenik verovatno biti ubijen ukoliko njegov „persijski“ ikada bude otkriven kao takav. To znači da Žil mora pamtiti svaku reč jezika koji izmišlja čak i bolje od svog nacističkog učenika.

Glavni takmičarski program
„Valan – Dolina anđela“
Bagota Béla, Mađarska, 2019

Peter, veliki gradski policajac, istražuje lanac trgovine ljudima u Brassovu. Svoj život je posvetio pronalaženju žena koje su nestale. U svakoj devojci koju spasi vidi svoju sestru Juli. Juli je nestao pre dvadeset dve godine u njihovom rodnom gradu Valanu, u haosu rumunske revolucije 1989. Peter je obavezan da se vrati u rudnik Transilvanije nakon telefonskog poziva koji govori da je telo njegove sestre pronađeno među borovima na zavejanoj planini.

Selekcija Paralele i sudari
„Patrole“ (Rounds/V Krug)
Stefan Komandarev, Bugarska, Srbija, 2019

Drama zasnovana na istinitim događajima, koja prati tri policijska tima u Sofiji 30 godina nakon pada Berlinskog zida. Dva policajca pored pruge u Sofiji pronalaze telo poznatog narkomana Lazara. Tako počinje noć 9. novembra 2019. – trideset godina nakon pada Berlinskog zida i svrgavanja vladajućeg režima u Bugarskoj. Tri policijska tima patroliraju ulicama Sofije i rade svoj posao na način koji smatraju ispravnim, istovremeno se suočavajući s izazovima koje pred njih postavlja savremeno bugarsko društvo.

 

Novi mađarski film
„Sitne priče“ (APRÓ MESÉK)
Szász Attila, Mađarska, 2019

Nedugo nakon kraja Drugog svetskog rata 1945. godine u Mađarskoj, dok zemljom još uvek vladaju haos i nesigurnost, prevarant pokušava da iskoristi situaciju. Prisiljen da napusti Budimpeštu, on sklonište nalazi u šumi kod tajanstvene žene i njenog sina. Pokušavajući da se izbori sa svojim demonima upada u strastvenu vezu sa ženom, čiji muž uskoro treba da se vrati sa fronta.

Eco Dox
„Vukovi na granicama“ (Vlci na hranicich)
Martin Páv; Češka, 2020

Radnja filma odvija se u regiji Broumov na granici između Češke i Poljske. Poslednjih godina region se neprestano suočava sa mnogim napadima vukova na stada ovaca. To dovodi do podele u društvu na one koji se bore protiv vukova i one koji pokušavaju da ih zaštite. Kroz lične priče odabranih protagonista, film duboko prodire u motive ljudi da deluju na ovaj ili onaj način i dotiče arhetipsku temu “čoveka naspram prirode“.

Zelimir Zilnik
  • Save
Previous post Radni susreti sa Želimirom Žilnikom, Barbi Marković i Rabiom Mrueom
Mina Petrović
  • Save
Next post Beldocs Dodelom nagrada najboljim filmovima završen 13. Beldocs festival
Share via
Copy link
Powered by Social Snap