Advertisement Section

Glavni takmičarski program 46. FEST-a čini 16 ostvarenja iz Mađarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, SAD, Rusije, Italije i Švajcarske. Najbolji film iz ove selekcije poneće priznanje Beogradski pobednik, a biće dodeljene i nagrada žirija, nagrada za najbolju režiju, scenario, glavnu mušku ulogu, glavnu žensku ulogu kao i najbolji debi. O pobednicima će odlučivati internacionalni petočlani žiri kojim će predsedavati Milčo Mančevski, a u nastavku vam predstavljamo sve članove žirija.

PREDSEDNIK ŽIRIJA:

Milčo Mančevski, reditelj (Makedonija/SAD)

Milčo Mančevski je makedonski reditelj, scenarista, fotograf i umetnik koji živi i radi u Njujorku. Njegov debitantski dugometražni film „Pre kiše” (Pred doždot, 1994) bio je nominovan za nagradu Oskar, a osvojio je Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji, kao i nagrade FIPRESCI i Independent Spirit i još trideset drugih priznanja. Njujork tajms uključio je ovo ostvarenje na listu „1000 najboljih filmova ikada snimljenih”. Mančevski je režirao još četiri dugometražna filma – „Bikini Mun” (2017), „Majke” (Majki, 2010), „Senki” (2007) i „Dust” (2001), jednu epizodu serije „The Wire” (HBO) i pedeset kratkih formi, uključujući učešće u projektu Venice Feature Reloaded (2013) segmentom pod nazivom „Thursday”. Njegov poslednji film, „Bikini Mun”, biće prikazan u okviru selekcije „FEST predstavlja.”

Jovan Joca Jovanović, reditelj (Srbija)

Rođen je u Beogradu 1940. godine. Diplomirao je režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju srednjemetražnim igranim filmom „Izrazito ja”, koji je proglašen najboljim filmom u svim kategorijama na Festivalu mladih autora u Njujorku. Njegov kratkometražni dokumentarni film „Kolt 15 Gap” (1971) nagrađen je na festivalima u Oberhauzenu, Utrehtu, Beogradu. Najvažniji Jovanovićevi dokumentarni filmovi su: „Revolucija koja teče” (1972), „Radni ljudi umetnici” (1975), „Narkomani” (1976), „Čovek koji je pravio sisteme” (1990), „Vukovar zašto” (1991). Njegovi najvažniji igrani filmovi su „Izrazito ja” (1969), „Mlad i zdrav kao ruža” (1971), kao i film „Pejzaži u magli” (1984), koji će biti prikazan u okviru selekcije „FEST klasik.“

Elma Tataragić, Selektor festivala, Profestor (BiH)

Elma Tataragić rođena je u Sarajevu 1976. godine. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu 2001. Jedan je od osnivača Sarajevo Film Festivala, na kojem je selektor Takmičarskog programa. Od 2002. predaje scenario na Akademiji scenskih umetnosti Sarajevo, a objavila je i knjigu „Stil filmskog scenarija” 2011. godine. Članica je Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine i Evropske filmske akademije. Sarađivala je na brojnim filmovima kao što su „Prvo smrtno iskustvo”, „Sjever je poludio”, itd. Koscenarista je i producent igranog filma „Snijeg”, koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu 2008. Godine 2016. završila je kratki igrani film „Sjećam se” koji je uspešno prikazan na festivalima širom sveta, a 2017. na Filmskom festivalu u Berlinu premijerno je prikazan film Kada „Dan nije imao ime” (Koga denot nemaše ime), Teone Mitevske, za koji je napisala scenario.

Mila Turajlić, rediteljka (Srbija)

Mila Turajlić rođena je 1979. u Beogradu. Studirala je na London School of Economics, kao i na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Iskustvo je stekla radeći na filmovima kao što su „Apocalypto”, „Fade to Black” i „Brothers Bloom”, a od 2005. je producent festivala dokumentarnog filma Sedam veličanstvenih u Beogradu. Njen debitantski dokumentarni film „Cinema Komunisto” premijerno je prikazan na IDFA festivalu (International Documentary Film festival Amsterdam) 2010, a osvojio je 16 nagrada širom sveta, uključujući i nagradu „Zlatni Hugo” na festivalu u Čikagu. Njen drugi dokumentarni film, „Druga strana svega” (2017), prikazan je na TIFF, filmskom festivalu u Torontu, a na IDFA festivalu je osvojio nagradu za najbolji dugometražni film.

Gordan Kičuć, glumac (Srbija)

Gordan Kičić je rođen 1977. godine u Beogradu. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Predraga Bajčetića, 2001. godine. Stalni je član ansambla Pozorišta Atelje 212 od 2009. godine. Ostvario je zapažene uloge u filmovima „Ustanička ulica”, „Kako su me ukrali Nemci”, „Turneja”, „Sedam i po”, „Kad porastem biću Kengur”, serijama „Lisice”, „Sva ta ravnica”, „Jagodići”, „Senke nad Balkanom” i druge. Za svoja dostignuća na filmu i u pozorištu osvojio je brojne nagrade – „Car Konstantin” na Filmskim susretima u Nišu za ulogu u filmu „Mala noćna muzika”, „Velika povelja” za ulogu u filmu „Nataša”, „Zoranov brk” na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru za ulogu „Samoubice” i u predstavi „Nevinost”, kao i nagrada TV Novosti „Zoran Radmilović” za glumačku bravuru na Festivalu Sterijino pozorje, za ulogu Vufa u predstavi „Kosa”.

Bosifest 2018
  • Save
Previous post U toku je konkurs za učešće na filmskom festivalu Bosifest
Atman
  • Save
Next post Japanac Kojo Jamašita predstavlja japanski eksperimentalni film u DKSG
Share via
Copy link
Powered by Social Snap