Advertisement Section

U petak, 5. aprila, sa početkom u 18:30, u sklopu ciklusa filmova Milene Dravić u zagrebačkom Kinu „Tuškanac“, održaće se predstavljanje knjige „Milena Dravić ili ključ snova“, dvojezične monografije o liku i delu jedne od najvećih glumica ovih prostora. Promociji izdanja prisustvovaće  autorka i urednica Anita Panić, a razgovor će voditi  filmski kritičar i filmolog, Željko Luketić.  

Monografija „Milena Dravić ili ključ snova“ obimno je izdanje Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika kojeg čini sedam poglavlja teksta i retkih fotografija u kojima se analitično i sa puno zanimljivih detalja predstavlja život i stvaralaštvo Milene Dravić, jedne od najvećih filmskih glumica nekadašnje Jugoslavije. Detaljno i sa obiljem arhivske građe rasvjetljava se filmska, ali i bogata televizijska i pozorišna karijera glumice koja je bila omiljena i kod publike i kod kritike.

O Mileni Dravić tekstove su, između ostalih, pisali i reditelji Veljko Bulajić, Goran Paskaljević, Milan Jelić i Želimir Žilnik, glumci Rade Šarbežija, Mira Furlan, Nikola Đuričko i slovenska glumica Milena Zupančić. Kurozitet ovog poglavlja je i tekst velikog ruskog i holivudskog glumca Olega Vidova koji je bio Milenin partner u filmu „Bitka na Neretvi“.

U razgovoru za portal Filmskog centra Srbije autorka Anita Panić je o radu na o ovoj monografiji rekla i sledeće:

„Milena nije imala posebne primedbe na moj sinopsis i tako smo se dogovorile da mogu da počnem sa radom. Imam u svojoj biblioteci puno knjiga i monografija o glumcima i želela sam da izbegnem onaj kliše da knjiga neminovno mora da sadrži anegdote  i dogodovštine sa snimanja. Htela sam da to bude ozbiljno štivo sa čvrstom  strukturom, a kako bi se dobio jasan presek Milenine bogate glumačke karijere. Tako sam odlučila da knjiga bude sačinjena od sedam poglavlja: filmski, televizijski i pozorišni segment njene karijere su tri ključna poglavlja a ostali delovi monografije su sve ono što je važno da se osvetli jedna brilijantna karijera, kao što je bila karijera Milene Dravić. Postoje dva poglavlja koja sam naslovila kao filmske i pozorišne impresije, gde sam  se na dokumentaristički način bavila osvrtom na njene filmove i pozorišne uloge, a kroz kritike relevantnih ljudi koji su progovarali o njenim ulogama. To je za mene bio veoma zanimljiv, ali i naporan segment rada, jer je trebalo pronaći kritičke stavove o nekim njenim filmskim ulogama od pre četiri, pet i više decenija. Tako sam se mesecima družila sa divnim ljudima iz biblioteka i arhiva Jugoslovenske kinoteke koji su mi svesrdno pomagali da dođem do adekvatnih časopisa, filmskih svezaka, filmskih knjiga, kataloga domaćih i stranih festivala i još mnogih drugih dokumenata, kako bih došla do onih činjenica i kritičkih osvrta koji su mi bili važni za ova dva poglavlja. Tako sam pronašla mnogo toga zanimljivog i samo delić toga je ušao u knjigu. Bilo je tu sjajnih domaćih i stranih časopisa sa Milenom na naslovnoj strani i kritikama njenih filmova, kao  i dnevnih novina sa pozorišnim kritikama. I sami učesnici u knjizi, poneseni mojim entuzijazmom, dali su se u akciju pretraživanja svojih kućnih arhiva, te mi je tako Predrag Pega Popović, koji je i recezent kjnige i jedan od snimatelja fllma „WR: Mistriije organizma“, doneo orginal plakat tog filma, koji je takvog formata da smo oboje jurili po gradu da pronađemo dovoljno veliki skener da bi se skenirao u jednom komadu. Predrag Popović mi je takođe dao neverovatne radne fotografije sa snimanja fllma „WR: Mistrije organizma“, jer takva svedočanstva su retka. U monografiji imamo ekskluzivne fotografije sa snimanja gde su u kadru Makavejev, snimatelj Popović i naravno, Milena. Puno je takvih zanimljivih tekstova, dokumentacije koje sam dobila od umetnika i filmskih radnika, koji to uredno čuvaju u svojim arhivama, a neke su stare i pet, šest decenija“.

Predstavljanje knjige Milena Dravić ili ključ snova Anite Panić deo je velike retrospektive Milene Dravić koju organizuju Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba, usaradnji sa Jugoslovenskom kinoteom i Ambasadom Republike Srbije kao do manifestacije Ponovo radi bioskop. U sklopu ciklusa filmova prikazuju se radovi Živojina Pavlovića, Puriše Đorđevića, Zvonimira Berkovića, Dušana Makavejeva, Gorana Paskaljevića, Antuna Vrdoljaka i Mihajla Vukobratovića.

Detaljan program filmova potražite na stranicama Kina Tuškanac.

Cena ulaznice za filmove je 20 kuna. Ulaz na promociju knjige je besplatan.

Privatna arhiva - Milos Bajic i Darko Bajic
  • Save
Previous post „Linija života” Darka Bajića otvara Beldocs festival
Moj jutranji smeh
  • Save
Next post Marko Đorđević u Toskani predstavio film „Moj jutarnji smeh“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap