Advertisement Section

„Sa velikom tugom moja braća i ja saopštavamo da nas je Kirk Daglas napustio danas u 103. godini. Za svet je on bio legenda, glumac iz zlatnog doba filmova koji je živeo duboku starost, humanitarac čija je predanost pravdi i ciljevima u koje je verovao postavila standard kakvom svi mi težimo. Ipak, za mene i moju braću bio Džoela i Pitera on je bio samo Tata, za Ketrin divan svekar, za svoje unuke i praunuke voljeni deda, a za svoju ženu Anu divni suprug.

Kirk je živeo dobar život i ostavio je iza sebe nasleđe u filmskoj umetnosti za generacije koje dolaze, kao i život filantropa koji je radio pomogne drugima i da donese mir svetu.

Dozvolite mi da završim rečima koje sam mu rekao za njegov poslednji rođendan i koje će uvek ostati tačne „Tata, mnogo te volim i toliko sam ponosan sam što sam tvoj sin“, poručio je Majkl Daglas.

Biografija

Od početka filmske karijere 1946. godine, Kirk Daglas ostvario je više od 90 filmskih uloga, a ostaće poznat, između ostalog, po filmovima „Šampion“, „Žudnja za životom“, „Staze slave“, „Poslednji voz sa Gan Hila“, „Spartak“.

Iako je tri puta je nominovan za nagradu Oskar za glavnu mušku ulogu, 1950. za film „Šampion“, 1953. za ulogu u filmu „Loši i lepi“ i 1957. godine za film „Žudnja za životom”, Daglasu je tek 1996. godine dodeljen počasni Oskar za životno delo.

Kirk Daglas rođen je 9. decembra 1916. godine kao Išur Danielovič u gradu Amsterdamu, u saveznoj državi Njujork, u siromašnoj porodici jevrejskih imigranata iz Gomelja, u današnjoj Belorusiji.

U mladosti je radio najrazličitije poslove da bi prehranio sebe i porodicu, između ostalog i kao prodavac, raznosač novina, domar i rvač na vašaru.

Glumeći u srednjoškolskim predstavama, shvatio je da želi da postane glumac, a njegov talenat prepoznala je i njujorška Američka akademija dramskih umetnosti koja mu je dodelila specijalnu stipendiju.

Pre nego što se 1941. godine pridružio američkoj mornarici, ime Izi Demski, koje je do tada koristio, zvanično je promenio u Kirk Daglas.

Grudi, Marija Perović
  • Save
Previous post Premijera film „Grudi” Marije Perović večeras u Kombank dvorani
Govori da bih te video
  • Save
Next post Omaž Radio Beogradu otvara trinaesti Beldocs festival
Share via
Copy link
Powered by Social Snap