Advertisement Section
Header AD Image

Kako je javio portal Radio televizije Srbije RTS, proslavljeni  i cenjeni srpski scenarista i dramski pisac Gordan Mihić preminuo je u 82. godini.

Vest o Mihićevoj smrti napisala je njegova ćerka Ivana Mihić na Tviteru. „Osećajući duboko ogroman gubitak saopštavamo vam da je u nedelju 11. avgusta 2019. godine, rano ujutru, posle iznenadne bolesti, umro najveći srpski scenarista, dramski pisac, reditelj, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a pre svega najbolji suprug i otac – Gordan Mihić„, navela je Ivana Mihić. Ona je dodala da je sahranjen u najužem krugu porodice na groblju manastira Rajinovac, uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja.

Bio je i redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, gde je predavao filmski scenario. Za svoja dela dobio je priznanja i nagrade. Četiri puta je osvojio Prvu nagradu za scenario na festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. Osim toga, dobitnik je „Zlatne arene“ na festivalu u Puli (za scenario filma „Srećna nova ’49“ Stoleta Popova) i „Kristalne prizme“ za sveukupan doprinos domaćem filmu.

Scenarista je filmova: „Zvižduk u osam“, „Doći i ostati“, „Vreme ljubavi“, „Tople godine“, „Buđenje pacova“, „Kad budem mrtav i beo“, „Vrane“, „Bubašinter“, „I Bog stvori kafansku pevačicu“, „Žuta“, „Čuvar plaže u zimskom periodu“, „Leptirov oblak“, „Pas koji je voleo vozove“, „Tigar“, „Osvajanje slobode“, „Balkan ekspres“, „Varljivo leto ’68“, „Jaguarov skok“, „Kraj rata“, „Srećna nova ’49“, „Dom za vešanje“, „Tango argentino“, „Tuđa Amerika“, „Tri letnja dana“, „Kupi mi Eliota“, „Crna mačka, beli mačor“, „Mehanizam“, „Absurdistan“… Sa Ljubišom Kozomorom je režirao film „Tople godine“, a sam je režirao filmove „Srećna porodica“ i „Terasa na krovu“.

 

Budimo u kontaktu, Aleksandar Radivojević
  • Save
Previous post Završeno snimanje kratkog filma „Budimo u kontaktu“ Aleksandra Radivojevića
Dusan makavejev
  • Save
Next post Počast Makavejevu na Sarajevo Film Festivalu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap