Advertisement Section

Na Međunarodni dan ljudskih prava 10. decembra, u Kući Đure Jakšića u Beogradu, održana je video izložba učeničkih radova Slobodne zone Junior. Kroz izložbu je u konceptu bioskopa sa razgovorima sa mladim autorima i autorkama, predstavljen izbor od 6 radova koji su nastali kao rezultat gostovanja trećeg izdanja Putujućeg bioskopa Slobodne zone Junior i pratećih radionica medijske pismenosti koje su realizovane tokom oktobra i novembra u 10 opština u Srbiji.

Slobodna zona Junior je u Beogradu, na završnoj izložbi projekta, ugostila preko 40 srednjoškolaca, srednjoškolki i njihovih nastavnika, koji su učestvovali u izradi filmova ili su bili akteri istih. Učenici Ekonomsko – trgovinske škole iz Bečeja pripremili su čak tri rada: „Film o Danici“, „Razmaženi tatin sin“ i „Broken“. Đaci Srednje škole „Mali Zvornik“ predstavili su video pod nazivom „Droga ti nije drugarica“, ekipa Srednje škole „17. septembar“ napravila je video „Moje „društvo““, dok su učenici Srednje škole za dizajn tekstila i kože iz Novog Pazara prikazali film „Možda ipak ima nade“.

Svi radovi obrađuju razne teme koje su kao značajne u svojoj sredini i okruženju identifikovali srednjoškolci i srednjoškolke sa kojima su se družili eksperti Slobodne zone Junior na jednodnevnim radionicama medijske pismenosti.

Putujući bioskop sa radionicama medijske pismenosti i video izložbom učeničkih radova omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Ideja projekta je da kod mladih razvije interesovanje za društveno angažovani film, da podstakne njihovu radoznalost i kreativnost i motiviše ih da kritički sagledavaju medijske sadržaje.

Foto: Olivera Inđić
Film Asimetrija
  • Save
Previous post Film „Asimetrija“ otvorila peti KMMFF u Gračanici
Ekipa filma Revolt
  • Save
Next post Premijerno prikazan film „Revolt“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap