Advertisement Section

U subotu 6. oktobra u Domu kulture „Studentski grad“, proglašene su nagrade 15. Evropskog festivala animiranog filma BALKANIMA.

Međunarodni žiri za glavni takmičarski program radio je u sastavu Sebastian Sparer (Francuska), Dimitrije Vojnov (Srbija) i Martina Meštrović (Hrvatska) i doneo sledeće odluke.

Grand Prix BALKANIME dodeljen je filmu „Opaka devojčica“ autora Ajce Kartala (Wicked Girl, AjÇe Kartal) iz Francuske. U obrazloženju žirija stoji „nakon ozbiljnog većanja, Opaka devojčica popela se na vrh kao najcelovitiji rad u ovom izdanju Balkanime. Vrlo ozbiljna tema tretirana je sa sjajnim smislom za humor i ukusno spaja iznenađujuće vedar duh sa delikatnim osećanjima i dirljivim sećanjima. Kada je reč o dizajnu, glasovima, tempu i animaciji uopšte, ovaj film predstavlja vrhunac ovogodišnje selekcije i zato ne čudi što ovom nagradom nastavlja svoj veoma uspešan festivalski život“.

Žiri je dodelio i dva specijalna priznanja filmovima „Biciklisti“ Veljka Popovića (Hrvatska, Francuska) za „veštu aproprijaciju umetničkih radova poznatog hrvatskog slikara, dodajući im smisao za humor i praveći od njih višeslojnu komediju ljudskog stanja i lokalnog mentaliteta“ i filmu „Poplava“ Malte Štajna (Flut, Malte Stein, Nemačka) za „jedinstven dizajn likova, uvrnuti humor i čudna animacija uvlače gledaoce u čudnu atmosferu u ovom nadrealističkom filmu koji animaciju odlično koristi“.

Specijalne nagrade dobili su i filmovi „Neputovanja“ (Untravel, Srbija) Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg za „vizuelno zaokružen rad kombinuje izvanredno veštu stop-animaciju, maštovite likove i scenografiju sa potentnim društvenim aktivizmom“ i film „III“ Marte Pajek iz Poljske za „senzualni film i poetskom meditacijom o vezama. Veoma je dobro napravljen putem odlične kombinacije 2D i 3D animacije“ stoji u obrazloženju žirija.

Posebno važna novina od ove godine je nagrada koja je dodeljena za najbolji srpski animirani film, a u konkurenciju su ušla ostvarenja iz svih kategorija (autorski, studentski i animirani spotovi). Nagradu za najbolji domaći film svake godine će dodeljivati po jedan inostrani član žirija, a ove godine tu čast imao je hrvatski teoretičar animiranog filma Nikica Gilić.

Nagradu za najbolji srpski film na festivalu Balkanima ’18 dobio je film „Muzičke traume“ Miloša Tomića, za „jedan ličan, maštovit i nadasve lep film, vrhunski primer autorske animacije“ naglasio je Nikica Gilić. U obrazloženju stoji „ova se nagrada dodeljuje za izuzetno uspešno spajanje dokumentarnih svedočanstava, čarolije animiranog filma i muzičkih impresija, za unikatno putovanje iz sveta ličnih uspomena intervjuisanih bivših učenika u beskrajnu slobodu crteža i animacije inspirisanih glazbom“.

Žiri studentskog programa u sastavu Katrin Novaković (Hrvatska), Vojin Vasović (Srbija) i Žarko Ivanov (Makedonija) doneo je odluke o najboljim studentskim filmovima.

Nagradu za Najbolji film studentske selekcije doblo je ostvarenje „Cvet pronađen!“ (Flower Found, Jorn Leeuwerink, Holandija). U obrazloženju žirija stoji „jako zabavan, lagan i sveden izraz autora nas brzo potpuno uvlači u priču o malenom mišu u potrazi za lepim. Repetativna-lajt motiv muzika pocrtava tragi-komičan osećaj koji ostaje za ovim filmom. Žiri se jednoglasno složio da ova priča, koje se ne bi postideo ni jedan profesionalni studio, zaslužuje najveće priznanje za dramaturgiju, animaciju i sveukupnu režiju filma“.

Specijalnu nagradu za najbolju animaciju dobio je film „Tango želje“ (Tango of Longing, Marta Szymanska, Poljska). U obrazloženju žirija stoji „odlično vladanje tehnikom ulja na platnu – autori uspevaju da nam približe strastvenu atmosferu jedne tango večeri. Atmosfera, kolorit i animacija nas vrlo emotivno vode kroz ovu priču o samoći, čežnji i naravno – plesu.“ Dok je specijalnu nagradu za najbolju režiju žiri studentskog programa dodelio filmu „Slatki znoj“ (Sweet Sweat, Jung Hyun Kim, Estonija). „Slatki znoj“ je uzbudljiva priča o sazrevanju, sexualnosti i pojavljivanju Edipovog kompleksa. Rediteljska rešenja su hrabra, inventivna i precizno vođena sve do konačnog paljenja svetla i puštanja stvarnosti da dodje do naše svesti.

Nagrada SAE Instituta iz Beograda koja se dodeljuje studentskom filmu iz Srbije dodeljena je autorki Tamari Bogavac, za film „Astronomija“. U obrazloženju žirija stoji „autorka kratkom i efektnom formom proigrava dokumentarni materijal astronoma Tatomira Andjelića. Transformacija geometrijskih formi vešto nas uvlači u njegov svet i maštu“. Nagrada se sastoji od Diplome i kursa 3D Animacije na SAE Institutu.

Nagradu za najbolji dečiji film 15. Balkanime dobilo je ostvarenje „Prepunjen“ (STUFFED) grupe autora iz Francuske. I žiri od petoro dece dao je obrazloženje i ono glasi „ film na osoben način dočarava borbu sa demonima u svakome od nas iz koje se ne može izaći kao pobednik bez pomoći prijatelja. Vizuelno raskošan i originalan rad“.

Program Balkanima na bis biće održan u ponedeljak 8. oktobra u 20 časova u Maloj sali DKSG kada će biti prikazani nagrađeni filmovi sa festivala animacije, vizuelnih efekata i video-igrica Animayo 2018. uz prisustvo direktora festivala Damijana Perea (Damián Perea Lezcano). Festival Animayo održan je na Gran Kanariji od 2. do 5. maja. Ovaj program festival Balkanima organizuje u saradnji sa Institutom Servantes.

Banditi u potrazi za mamom
  • Save
Previous post Film Koste Ristića „Banditi u potrazi za mamom“ stiže u bioskope
Leto, Kiril Serebrenik
  • Save
Next post U Slobodnoj zoni „Leto“ počinje 7. novembra
Share via
Copy link
Powered by Social Snap