Advertisement Section

Radionica „Producer’s Lab“ inicijative Evropski žanrovski forum (European Genre Forum – EGF 2019) počeće danas (u četvrtak), 4. jula u Zagrebu, a za učešće je odabrano samo osam projekata žanrovskih naglašenijih filmova mlađih autora, među kojima je i projekat srpskog filma „Deca Bogova“ u režiji Filipa Kovačevića. Osim njega, na Evropskom žanrovskom forumu ove godine učestvuju i  projekti iz Hrvatske, Francuske, Poljske, Velike Britanije, Kipra, Irske i Švajcarske.

Glavni cilj ovog međunarodnog programa je povezivanje mladih i nadolazećih filmskih talenata, u svrhu razvoja karijere budućih evropskih imena u žanrovskoj filmskoj industriji i to kroz stručne radionice za usavršavanje, panele mentorstva i pičinga.

Program foruma podeljen je na dve celine: „Producer’s Lab“ koji se odigrava tokom Fantastic Zagreb Film Festivala od 4. do 7. jula i „Packaging Lab“ koji se održava u sklopu Filmskog festivala ‘Black Nights’ u Tallinu u poslednjoj sedmici novembra 2019. godine.

Film „Deca Bogova“ je naučno – fantastični avanturistički triler koji priča priču o buntovnom mladom lovcu koji, pokrenut željom da spase brata od žrtvovanja Bogovima, iz svoje primitivne sredine kreće na put u nepoznato, na kojem doživljava transformaciju i vraća se sa spoznajom koja će promeniti svetonazor i doneti neočekivano spasenje zajednici iz koje je krenuo.

Priča ovog filma, iako mitološki postavljena, lako i veoma jasno korespondira sa slikom današnjeg sveta, donoseći uvek aktuelne motive odnosa manje i više razvijenih zajednica, razvoja kao takvog, odnosa zajednice i pojedinca, kreiranja i verovanja autoritetima, odluka o sopstvenoj sudbini, idealizacije drugog i dalekog, ali i, šire posmatrano – pitanja vremena, prolaznosti i cikličnosti istorije. Iz ovog razloga, slojevi ove priče lako mogu biti bliski gledaocu kako sa ovih prostora, tako i iz bilo kog dela sveta.

Komisija Filmskog centra Srbije u kategoriji stimulacije razvoja scenarija u svom obrazloženju istakla je sledeće:

„Izuzetno ambiciozno koncipiran projekat mladog autora, koji je već dokazao da zna i može da snimi naučno-fantastični film bez budžeta, sa uverenjem da će uz dodatnu podršku ostvariti i mnogo veće domete. Primer produkcije filma Ederlezi Rising je dodatan indikator da se umećem i entuzijazmom srpskih filmskih radnika, i bez velikih budžeta mogu stvarati vizuelno spektakularna dela, a temeljan i u eksplikaciji prezentovan plan daljeg rada na „Deci Bogova” uverava da autor itekako zna šta i kakoda radi na daljem razvoju kako scenarija, ali i čitave produkcije uključivanjem internacionalnih saradnika i producenata. Smešten u postapokaliptičnu budućnost i u young adult podžanr, koji je izuzetno popularan u prethodnim godinama na globalnom nivou, ovaj projekat ima potencijal da direktno korespondira sa publikom daleko van granica naše zemlje, oneobičavajući žanrovske obrasce lokalnim šmekom ioriginalnošću.”

Film će producirati mlada producentkinja Marija Lero (koja je radila i sarađivala na filmovima „Belgrade Escape“, „Kriza scesti“, „Igla ispod praga“, „Samo devojčice plaču“ te seriji „Vere i zavere“), a scenario za film je napisao Danijel Šejfer (J. Daniel Shaffer), mladi pisac iz Los Anđelesa čiji rad se fokusira na originalne pristupe u mešanju žanrova. Napisao je „Invasion“ za REEL FX i reditelja Breda Pejtona, dok su njegovi projekti dobijali brojne nagrade, među kojima se ističe uspeh njegovog scenarija „Breyton Avenue“ koji je 2011. godine uvršten u poznatu „Crnu listu“ (BLACKLIST). Ovo prestižno takmičenje svake godine objavi 50 najboljih neproduciranih scenarija u Holivudu, od kojih veliki broj bude i ekranizovan. Konkretno, 2011. godine je na prvom mestu bio biografski film o Alanu Tjuringu, Imitation Game, a na listi se između ostalih našao i „Django Unchained“ Kventina Tarantina.

Filip Kovačević je pre par godina skrenuo pažnju na sebe osobenim spojem misterije i paranoidnog trilera u  celovečernjem igranom prvencu mu – filmu Inkarnacija, koji je imao zapažen pohod po festivalima mahom žanrovski naglašenijeg filma širom planete.

  • Save
Previous post Porodični vikend u Kombank dvorani
Jaovo Putovanje
  • Save
Next post Francusko ostvarenje „Jaovo putovanje“ u bioskopima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap