Advertisement Section

Reč je o platformi koja svake godine u Kanu ugošćava reditelje iz čitavog sveta, čiji se filmski projekti smatraju posebno zanimljivim i potencijalno značajnim. Oni će, zajedno sa svojim producentima, tokom tog perioda u Kanu biti u prilici da se susretnu sa potencijalnim partnerima, što je nužan korak na putu zaokruživanja projekta i samog početka snimanja. „Atelje“ svojim učesnicima obezbeđuje pristup međunarodnim koprodukcijama, i na taj način ubrzava završetak filma. „Atelje“ je pokrenut 2005. godine, a osmišljen je sa ciljem da se stimuliše kreativno filmsko stvaralaštvo i da se ohrabre nove generacije filmskih autora.

Ovaj projekat je na koprodukcionom marketu Transilvania Pitch Stop, održanom u okviru Međunarodnog filmskog festivala u Transilvaniji, u Rumuniji, osvojio nagradu Eurimagesa za razvoj koprodukcije (u iznosu od 20.000 evra), a lane je učestvovao i na koprodukcionom marketu Cinelink Industry Days Sarajevskog filmskog festivala.

U maju prošle godine projekat filma „Mraz” je podržan na konkursu Filmskog centra za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova. Tom prilikom, u obrazloženju komisije je navedeno i sledeće: „Mraz scenariste i reditelja Pavla Vučkovića je priča o mladoj policijskoj inspektorki Mirjani koja po zadatku odlazi u malo selo u Istočnoj Srbiji da istraži slučaj nestale devojke Adele. U maniru hibridne matrice trilera i horora, autor vešto uspostavlja glavnu žanrovsku liniju, liniju detektivskog filma.“

Široj publici Pavle Vučković je ponajpre poznat kao reditelj (i jedan od scenarista) celovečernjeg igranog filma „Panama” (2015), premijerno prikazanog na specijalnoj projekciji u okviru zvaničnog programa Filmskog festivala u Kanu te godine, a upravo u Kanu je 2003. godine poneo prestižnu nagradu Cinefondation za i kasnije izrazito uspešan kratki igrani film „Beži, zeko, beži”. Vučković je i dobitnik treće nagrada Cinefondation za kratki film „Minus” (2007), takođe na Kanskom filmskom festivalu. Projekat filma „Mraz” podržao je i program MEDIA Kreativna Evropa Evropske unije.

Nevidljivi život
  • Save
Previous post Dodeljene nagrade za najbolje na FEST-u
malisan
  • Save
Next post „Mališan“ Danila Bećkovića na tri kontinenta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap