Advertisement Section

U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na snazi su rasni zakoni. Austrijanka Diana Budisavljević u jesen 1941. saznaje da se majke i deca pravoslavnog porekla odvode u ustaške logore u blizini Zagreba.

Broj i oznaku nepodobnog Srbina dobija i njen suprug, poznati zagrebački lekar Julije Budisavljević. U atmosferi straha i pretnji, nepokolebiva i predana ideji humanosti, Diana sa nekolicinom prijatelja iz svoga stana pokreće riskantnu akciju kojom je od sigurne smrti spašeno, i u hrvatskim dobrotvorskim porodicama udomljeno, više od 10.000 dece.

Završetkom rata njeno austrijsko i građansko poreklo za komuniste postaje nepoželjno, kartoteka dece koju je vodila sa željom da ih jednog dana opet spoji sa roditeljima oduzeta, a zasluge za najveću akciju spašavanja u Drugom svetskom ratu prećutane do današnjih dana.

„Dnevnik Diane Budisavljević“, pripreman 10 i sniman 5 godina, apsolutni je ovogodišnji pobednik Pulskog filmskog festivala. Nagrađen je „Velikom zlatnom arenom“ za najbolji film, „Zlatnim arenama“ za režiju, montažu i muziku, kao i nagradama publike i filmskih kritičara.

Najiščekivaniji hrvatski film ove jeseni, u Srbiju dovode produkcije „This and That Productions“ i „Hulahop“, a premijerno će biti prikazan na filmskom festivalu Slobodna zona.

Ulaznice u prodaji na biletarnici Kombank dvorane i putem servisa Tickets.rs, a cena je 600 RSD.

Vojan Akademija5
  • Save
Previous post „Vojnu akademiju 5“ videlo preko 100.000 gledalaca
Valjevski filmski susreti
  • Save
Next post Otvorene prijave za takmičarski program festivala „Valjevski filmski susreti”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap