Advertisement Section

Nakon svetske premijere na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), dokumentarni film „Isti” Dejana Petrovića imaće regionalnu premijeru u okviru 14. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, koji će biti održan od 25.februara do 4.marta 2018. godine u Zagrebu.

Od 1.386 filmova, koliko je ove godine pristiglo na konkurs, 38 dokumentaraca biće prikazano u takmičarskom programu, u okviru međunarodne i regionalne konkurencije. Pored filma „Isti”, u regionalnoj konkurenciji biće prikazano još 16 dokumentaraca iz regiona.

„Zagrebdox je odličan festival dokumentarnog filma u regionu, koji prikazuje najznačajnije filmove iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i susednih zemalja – Austrije, Mađarske, Italije, Bugarske itd. To je takođe mesto okupljanja dokumentarista iz različitih delova sveta čiji su filmovi u protekloj godini prikazani na najznačajnijim festivalima. Učešće filma „Isti“ na ZagrebDoxu je još jedna potvrda da smo napravili interesantan film. Jer nakon premijere na IDFA dobili smo pozive od nekoliko selektora veoma značajnih festivala dokumentarnog filma, od SAD, Izraela, Egipta itd. Neki od njih već su nas obavestili da smo ušli u zvaničnu selekciju i polovinom marta možemo objaviti više informacija o tome”, izjavio je ovim povodom autor i profesor na Akademiji umetnosti Beograd – Dejan Petrović.

Pobednički dokumentarac IDFA-e „Druga strana svega” Mile Turajlić, „Slatko od ništa” Borisa Mitića i „Radnička klasa odlazi u raj” Marka Cvejića, takođe su filmovi iz Srbije koji će biti prikazani u takmičarskom programu ovogodišnjeg ZagrebDox-a, jednog od najznačajnijih festivala dokumentranog filma u regionu.

Uz takmičarski program, ZagrebDox standardno donosi i niz drugih programa: Biografski dox, Muzički globus, Happy Dox, Kontraverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, Teen Dox i ADU Dox. Posebni programi uključuju Restartovu školu dokumentarnog filma i “U fokusu: Nova Europa”. ZagrebDox ove godine restrospektive posvećuje francuskoj rediteljki Claire Simon i hrvatskom dokumentaristi i snimatelju Borisu Poljaku.

Kratkometražni dokumentarni film „Isti“ (16 min) je film metafore koji se, prikazujući život u zatvoru, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode. Uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije i pomoć Uprave za izvršenje krivičnih sankcija film je snimljen u Kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

U ekipi filma su pored Dejana Petrovića Dragan Vildović (direktor fotografije), Aleksandar Popović (montažer), Nikola Cvijanović (snimatelj i dizajner zvuka), Vojin Ristivojević (kompozitor). Iza filma stoji producentska kuća „Nezavisni filmski centar Filmart“, a koproducent je „Cinnamon Films“.

Kraljevski top – Istorija srpske krune”
  • Save
Previous post Projekcija filma „Kraljevski top – Istorija srpske krune” u DKSC
Kad budem mrtav i beo
  • Save
Next post Filmovi sa Berlinala koje ćemo gledati na 46. FEST-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap