Advertisement Section

U pitanju su srpsko-hrvatski film „Reži“ Koste Đorđevića i „Glas“, koprodukcija Hrvatske, Srbije i Severne Makedonije, po scenariju scenaristkinje Marijane Verhoef i Ognjena Sviličića, koji je ovaj film i režirao.

Film „Reži“ prati jedan neobičan dan u životu tinejdžerke Aje, njene drugarice i drugara iz kraja, koji tumarajući kroz vrelinu avgustovskog dana, na usijanom beogradskom asfaltu traže načine da se zabave, osete živim, drugačijim i bitnim. Pravila igre sami biraju, a sistem vlastite kože jedini je sistem koji priznaju. Ajina potreba i potraga za ljubavlju, od nečeg što je izgledalo kao vesela avantura, prerasta u dramu koja će obeležiti njihove mlade živote.

Film je režirao Kosta Đorđević, po scenariju Dragana Nikolića. Direktorka fotografije je Bojana Andrić, SAS, a montažerka Romana Vujasinović. Autor muzike je Filip Mitrović, scenograf je Damjan Paranosić, a kostimografkinja Suna Kažić. Za šminku je bio zadužen Darko Kenig. Uloge tumače: Kristina Jovanović, Đurđina Radić, Mladen Sovilj, Marko Janketić, Milan Čučilović, Radoslav Rale Milenković, Nikola Petrović, Aleksandar Ranković, Petar Kokinović, Nikola Vujović, Predrag Vasić, Uroš Novović, Sale Nićiforović, Dejan Aleksić, Jovan Zdravković, Zlatija Ocokoljić, Janko Cekić, Stefan Movacević, Mario Šaran.

„Glas“ je film o odrastanju, o individualnoj veri, o nadi. Glavni junak je dečak Goran, koji je razočaran i bez porodice, ostavljen u domu pod patronatom katoličke crkve. Dečak se odbija moliti bogu jer je besan na celi svet. Što ga više prisiljavaju na molitvu i na pravila doma, on je sve buntovniji. U tom svom otporu i nizu događaja kojima i sam učestvuje on shvata kako ipak postoji nešto izvan nas samih što nas povezuje.

U filmu glume Franko Jakovčević, Belma Košutić, Karla Brbić, Barbara Vicković, Igor Kovač, Goran Bogdan, Stipe Radoja, Josip Lukić i mnogi drugi. Autorski tim čine još i direktor fotografije Marinko Marinkić, scenografkinja Ivana Škrabalo, kostimografkinja Emilija Ivanovska Atanasovska, majstorica maske Iva Kurobasa, majstor tona Igor Popovski, te montažerka Nataša Pantić.

balkanima 2019
  • Save
Previous post Svi na Balkanimu u Studenjak
Milošću božijom
  • Save
Next post Francuski film „Milošću božijom“, Fransoa Ozonau bioskopima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap