Advertisement Section

MEDIA desk Srbija vas poziva na debatu „Rodna ravnopravnost u audiovizuelnom sektoru“ koja se održava 1. marta 2019. godine u Multimedijalnoj sali Jugoslovenske kinoteke u okviru programa Fest Forward.

Rodne nejednakosti identifikovane su na svim nivoima audiovizuelne industrije, bilo da je u pitanju visina plate, barijera u ličnom napretku, (seksualno) uznemiravanje, manjak sadržaja koji potpisuju žene, ili nešto drugo. Jedna od najvećih prepreka rodnoj ravnopravnosti u audiovizualnom sektoru je nedostatak prisustva žena na pozicijama donosilaca odluka.

Fest Forward 2019, Beograd, Srbija
Tema: Rodna ravnopravnost u evropskom audiovizuelnom sektoru
Datum i vreme: 1. mart 2019, 14.30 – 15.30 časova
Mesto: Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova 1), Multimedijalna sala, II sprat
Organizator: MEDIA Desk Srbija
Jezik: Debata će se održati na engleskom jeziku, bez prevoda
Ulaz na debatu je besplatan

U industriji žene su često nedovoljno zastupljene, ili su tretirane i promovisane na način suprotan poštovanju i dostojanstvu. Uprkos svim preprekama sa kojima se suočavaju, žene autorke ipak konstantno doprinose industriji na upečatljiv način .

Uzimajući ovo u obzir, Eurimages je postavio cilj da se do 2020. godine dostigne jednaka raspodela sredstava za koprodukciju između žena i muškaraca (Strategija za rodnu ravnopravnost 2018-2020 – ‘cilj 50/50 do 2020’).

Takođe, novi program Kreativna Evropa MEDIA (2021 – 2027) biće posvećen promovisanju rodne ravnopravnosti i postizanju uravnoteženijeg rodnog učešća. Ovim programom prepoznat je strateški značaj rodne raznolikosti kako bi se održala bogata i visoko kreativna audio-vizuelna industrija.

Sve ovo upućuje na pozitivan okvir u pravcu u kom se kreće evropska audiovizuelna industrija. Ova debata ima za cilj da tome doprinese, ali i da rasvetli kako ova dešavanja utiču na svakodnevni život filmskih autorki, kako onih iza kamere, tako i onih koje vidimo na filmskom platnu.

Učesnice debate:

Susan Newman (Euroimages, menadžerka projekta)
Laura Briand („LES FILMS D’ICI“, producentkinja)
Roshanak Behesht Nedjad („In good copany, osnivač“, generalna direktorka i producentkinja)
Snežana van Houwelingen („This and That Production“, osnivač i producentkinja)
Nevena Negojević (MEDIA desk Srbija, rukovoditeljka)

Aleksi
  • Save
Previous post Srpsko-hrvatka komedija „Aleksi“ premijerno na FEST-u
Psi umiru sami
  • Save
Next post Rasprodata premijera domaćeg filma „Psi umiru sami“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap