Advertisement Section

U zvaničnoj selekciji Concorso Cineasti del presente ovogodišnjeg, 72. po redu izdanja cenjenog Filmskog festivala u Lokarnu je i rumunsko-srpsko dugometražno igrano ostvarenje „Ivana Grozna“ (Ivana cea Groaznica) autorke Ivane Mladenović. Nastanak i ovog filma je podržao Filmski centar Srbije (FCS).

Ivana radi kao glumica u Rumuniji, ali, nakon što biva suočena sa zdravstvenim problemima, ona odlučuje da provede leto u svom malom rodnom gradu pokraj Dunava, u Srbiji, okružena porodicom. Gradonačelnik je zamoli da bude zaštitno lice lokalnog muzičkog festivala i ona to, uz nešto oklevanja, prihvata. Ali, nakon što iz Bukurešta pristignu njeni ekscentrični prijatelji i nakon što njen ljubavni život, koji se vrti oko znatno mlađeg lokalnog momka, postane predmet tračeva u njenom rodnom gradu, Ivana se nađe na ivici nervnog sloma. Ostali junaci, prijatelji i porodica, dobijaju poziv da ponovo prožive te događaje i da odigraju sami sebe pred kamerama u priči o ženi koja ne uspeva da pronađe svoje mesto i na ovoj i na onoj strani Dunava.  Svi „glumci“ mesecima probaju uloge samih sebe prateći napisan scenario. Proces koji je započeo kao vid terapije postaje film.

Uloge u filmu Ivana Grozna odigrali su: Ivana Mladenović, Gordana Mladenović, Luka Gramić, Miodrag Mladenović, Kosta Mladenović, Živka Sorejević, Andrei Dinescu i Anca Pop.

Scenario su napisali Ivana Mladenović i Adrin Schiop. Direktorka fotografije je Carmen Tofeni. Film su montirale Patricia Chelaru i Cătălin Cristuțiu. Scenografkinje su Radmila Simić, Rada Dronjak i Gordana Mladenović, a kostimografkinja je Iulia Popescu.

Film je nastao kao koprodukcija Rumunije i Srbije. Pod radnim nazivom Letnje veče, pola jedanaest je podržan na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje manjinskih srpskih koprodukcija. Producentkinja je Ada Solomon, a Ivana Mladenović je i koproducentkinja filma. Film je u producentskom smislu delo saradnje kuća Micro FILM i Dunav 84.

„Vojnici. Priča iz Ferantija“, prethodni film Ivane Mladenović, srpske rediteljke koja radi u Rumuniji, nastao kao koprodukcija Rumunije, Srbije i Belgije, premijerno  je prikazan 2017. na prestižnom festivalu u San Sebastijanu. Osim toga, Ivana Mladenović je 2012, takođe u Rumuniji, režirala dugometražni dokumentarac „Isključi svetlo (Turn Off the Lights), a iste te godine smo je gledali u značajnoj ulozi u filmu „Srca s ožiljcima“ (Inimi cicatrizate) reditelja Radua Žudea.

 

Postira Seaside Film Festival
  • Save
Previous post Deveti Postira seaside film festival
Top Gan Maverik
  • Save
Next post Pogledajte trejler za film „Top Gan Maverik”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap