Advertisement Section
Header AD Image

U Berlinu će se održati svetska premijera filma „Malmkrog“ zasnovanog na filozofskom delu „Tri razgovora“ Vladimira Solovjova, a koji je realizovan u koprodukciji Rumunije, Srbije, Švajcarske, Švedske, Severne Makedonije i BiH.  Producent je Anka Puju sa kompanijom „Mandragora“ (Rumunija), izvršni producent Anamaria Antoči, a koproducenti su Milan Stojanović iz „Sense Production“, Ivica Vidanović iz „Cinnamon Film“ (Srbija), Jorgen Andersen iz kompanije „Doppleganger“ (Švedska), Dan Vešler iz „Bord Cadre Films“ (Švajcarska), Mirsad Purivatra iz „Produkcije 2006“ (BiH) i Labina Mitevska iz „Brothers and Sisters Mitevski“ (Severna Makedonija).

Na „Malkmkrogu“ su radili srpski dizajneri zvuka Zoran Maksimović i Ognjen Popić, komputerske vizuelne efekte kreirali su Živa Stanojević i Vukan Burić, a u filmu je korišćena numera „Tebe poem“ Stevana Stojanovića Mokranjca. Pored toga, na filmu su radili i domaći filmski radnici u sektoru kamere, uz korišćenje filmske opreme iz jednog od domaćih filmskih rentala. Filmski centar Srbije podržao je projekat „Malmkrog“ (tada pod nazivom „Letinjikovac“) na konkursu za sufinansiranje manjinskih ko-produkcija u 2018. godini.

Kristi Puju (Cristi Puiu) je scenarista i reditelj, poznat po višestruko nagrađivanim filmovima „Smrt gospodina Lazareskua“ (2005), „Aurora“ (2010), „Roba i lova“ (2001) i „Sijeranevada“ (2016). Smatra se začetnikom rumunskog novog talasa i jednim od najznačajnijih istočnoevropskih filmskih reditelja.

Novi berlinski takmičarski program „Susreti“

Prestižna sekcija „Susreti“ („Encounters“), ustanovljena je dolaskom Karla Šatriana na poziciju umetničkog direktora Berlinala, a predstavlja platformu koja nastoji da gaji estetski i dramaturški smele radove nezavisnih i inovativnih filmskih stvaralaca. Cilj joj je da podržava nove poglede u kinematografiji i pruža prostor raznovrsnim narativnim i dokumentarnim formama u zvaničnoj selekciji. Osmišljen kao kontrapunkt, ali i dopuna glavnom „Takmičarskom programu“ („Competition“), „Susreti“ je takmičarski program posvećen novim vizijama. Odabrani filmovi redefinišu tradicionalne forme i pozivaju gledaoce da preispitaju svoju poziciju u odnosu na njih. Kao ogledalo novih načina produkcije, koji su razvijeni u 21. veku, koje reflektuje tu živu energiju, „Susreti“ postaju sastajalište filmskih stvaralaca, producenata, programera i kritičara, ljubitelja filma i filmskih festivala. Program „Susreti“ okuplja petnaestak radova –  svetskih i međunarodnih premijera igranih i dokumentarnih filmova. Tročlana komisija će dodeliti nagrade za Najbolji film, Najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija.

A-sad-se-spusta-vece
  • Save
Previous post Domaći filmovi na Filmskom festivalu u Anžeu
Festival dokumentarnog filma dok2
  • Save
Next post Film o kultnom svetskom glasu Šarlu Aznavuru otvara drugo izdanje ДОК #2
Share via
Copy link
Powered by Social Snap