Advertisement Section

Na festivalu CinEast koji se održava od 3. do 30. oktobra u Luksemburgu, u glavnom takmičarskom programu naći će se domaći film „Šavovi“ Miroslava Terzića.

Na dvanaestom izdanje CinEast (Centralno istočno evropskog filmskog festivala) biće prikazano skoro 120 ostvarenja, 65 dugometražnih i oko 50 kratkih ostvarenja, tokom osamnaest dana festivala.

Festival otvara ukrajinski film „My Thoughts Are Silent“ Antonia Lukiha (Lukich), dobitnika nagrade žirija na festivalu u Karlovim Varima. Tema ovogodišnjeg festivala je „Dole sa zidovima“ inspirisanom godišnjicom pada „Čelične zavese“.

U glavnom takmičarskom programu će se naći ukupno sedam ostvarenja, pored pomenutih „Šavova“ tu si i:„Cat in the Wall“ Mine Mileve i Vesele Kazakove, „Corpus Christi“ Jana Komasa, „Oleg“ Jurisa Kursietisa, „Open Door“ Florensa Papasa, „Nova Lituania“ Karolisa Kaupinisa i „Scandinavian Silence“ Marti Helde.

Ovaj srpski film nastao je i uz podršku Filmskog centra Srbije, kao koprodukcija naše zemlje sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, a na Berlinskom filmskom festivalu je prikazan u zvaničnom programu Panorama i osvojio dve nagrade – nagradu za najbolji evropski film u toj programskoj celini i drugu nagradu publiku. Na FEST-u, pak je nagrađena Snežana Bogdanović za ulogu Ane u ovom filmu, dok je film kao celina poneo i nagradu žirija FIPRESCI  i nagradu Nebojša Đukelić. Film je potom nastavio zapažen i berićetan festivalski pohod po Srbiji, regionu i čitavom svetu, a bio je i deo redovnog biosdkopskog repertoara u našoj zemlji.

„Šavovi“ su proglašeni najboljim filmom na festivalu Las Palmas de Gran Canaria, najbolji film po izboru publike. Nagrada za najboju žensku ulogu dodeljena je Snežani Bogdanović za kako se navodi u obrazlođenju žirija  „izuzetnu, emotivnu, svedenu i snažnu interpretaciju lika krojačice Ane.“ Nagrada za najbolji scenario pripala je Elmi Tataragić. Specijalna diploma udruženja CIMA (Žene na filmu i audiovizuelnim medijima) pripala je takođe Snežani Bogdanović.

„Šavovi“, priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih  iz bolnica u Beogradu koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja proglašavane umrlim a zapravo prodavane  na usvajanje. Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od dvadeset godina. Ova majka  je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaze svoju sumnju i veruje da je posle dvadeset godina potrage i borbe uspela da pronađe svog nestalog sina, mladića od dvadeset godina koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda. Autorka scenarija za ovaj film je Elma Tataragić.

Koja je ovo država
  • Save
Previous post Film „Koja je ovo država“ u takmičarskom programu Varšavskog festivala
Kids Fest 2019
  • Save
Next post Animirani film „Čuvena invazija medveda na Siciliju“ otvara Kids Fest
Share via
Copy link
Powered by Social Snap