Advertisement Section
Header AD Image

Evropska filmska akdemija (EFA) objavila je svoj konačan izbor od 46 celovečernjih igranih filmova koji dobijaju zvaničnu preporuku za nominacije nagrade Evropske filmske akademije za 2019. godinu. U izboru je zastupljena 31 evropska država, a među 46 odabranih je i već višestruko nagrađivani srpski film „Šavovi“ u režiji Miroslava Terzića.

Filmove je brižljivo odabrala šestočlana komisija, a tokom sedmica pred nama, 3600 članova Evropske filmske akademije će glasati za nominacije za pomenute nagrade  koje će potom biti objavljene 9. novembra, tokom Festivala evropskog filma u Sevilji, u Španiji.

Ovaj srpski film nastao je i uz podršku Filmskog centra Srbije, kao koprodukcija naše zemlje sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, a na Berlinskom filmskom festivalu je prikazan u zvaničnom programu Panorama i osvojio dve nagrade – nagradu za najbolji evropski film u toj programskoj celini i drugu nagradu publiku. Na FEST-u, pak je nagrađena Snežana Bogdanović za ulogu Ane u ovom filmu, dok je film kao celina poneo i nagradu žirija FIPRESCI  i nagradu Nebojša Đukelić. Film je potom nastavio zapažen i berićetan festivalski pohod po Srbiji, regionu i čitavom svetu, a bio je i deo redovnog biosdkopskog repertoara u našoj zemlji.

„Šavovi“, priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih  iz bolnica u Beogradu koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja proglašavane umrlim a zapravo prodavane  na usvajanje. Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od dvadeset godina. Ova majka  je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaze svoju sumnju i veruje da je posle dvadeset godina potrage i borbe uspela da pronađe svog nestalog sina, mladića od dvadeset godina koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda. Autorka scenarija za ovaj film je Elma Tataragić.

Film je nastao pod okriljem producenata Uliksa Fehmiua i Milene Trobozić Garfield i njihove producentske kuće „West End Production“. Film je izvojevao i podršku panevropskog filmskog fonda Eurimaž (Eurimages).

„Šavovi“ su drugi igrani film nastao u produkciji „West End Productions Serbia“ koji je ušao u selekciju 46 najboljih evropskih filmova – prvi je bio „Beli beli svet“ Olega Novkovića koji je bio deo ovog izbora najboljih 2011. godine.

Nebeska tema
  • Save
Previous post Film „Nebeska tema“ se prikazuje tri meseca svakodnevno u Beogradu
Najtopliji dan leta
  • Save
Next post Filmovi Maše Šarović i Borisa Malagurskog na festivalu u Sarajevu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap