Advertisement Section
Izvor: Filmske radosti | Beta

Film „Roma“ Alfonsa Kuarona osvojio je sinoć u Londonu nagradu za najbolji film Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA).

Drama koja prikazuje život kućne pomoćnice u porodici srednje klase u Meksiko Sitiju početkom ’70-ih godina prošlog veka pobedila je favorizovani film „Miljenica“ (The Favourite). Kuaron je proglašen i za najboljeg režisera, a „Roma“ je dobila nagrade u ukupno četiri kategorije BAFTA, navodi Asošiejted pres.

Najviše nagrada – šest osvojio je film „Miljenica“, tragikomedija grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa koja je imala 12 nominacija. Olivija Kolman proglašena je prema očekivanjima za najbolju glumicu za ulogu u ovom filmu u kojem tumači glavni lik – britansku kraljicu Anu. Publika u Beogradu će imati priliku da premijerno pogleda film na otvaranju FEST-a.

Nagrada namenjena najboljem glumcu pripala je Ramiju Maleku za ulogu nekadašnjeg pevača grupe Kvin Fredija Merkjurija u filmu „Boemska rapsodija“ (Bohemian Rhapsody).

Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Maheršala Ali za ulogu pijaniste u filmu „Zelena knjiga“ (Green Book), priči o crnom muzičaru i njegovom belom vozaču tokom turneje po američkom Jugu 60-ih godina prošlog veka. Za ulogu aristokratkinje Sare Čerčil u filmu „Miljenica“ Rejčel Vajs je dobila nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i „Zlatni globus“, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara, čija je dodela 24. februara u Los Anđelesu. Filmovi koji su bili favoriti za nagradu BAFTA imaju najveći broj nominacija i za Oskara.

Šavovi
  • Save
Previous post „Šavovi” u Berlinu i Beogradu
Fest-prodaja karata
  • Save
Next post U prva dva dana prodaje prodato 15 000 karata za FEST
Share via
Copy link
Powered by Social Snap