Advertisement Section

U utorak, 20. marta 2018, u 19 časova, u Klubu Doma omladine Beogradam, održaće se tribina pod nazivom „Skupljači katrana i perja – crni talas i zabranjivana ostvarenja jugoslovenskog filma“

Druga polovina šezdesetih godina 20. veka predstavlja vreme „crnog talasa“ u jugoslovenskoj kinematografiji. Sam naziv potekao je od tadašnjeg državnog vrha, kome je bio potreban pojam s negativnom konotacijom kako bi imenovao sve one filmove okarakterisane kao antikomunističke.

No, da li su zaista bili komunistički? Kako je u vreme nastanka „crnog talasa“ direktor „Avala-filma“ bio Ratko Dražević (ličnost koja zaslužuje zasebnu tribinu), koji je pre nego što je postao filmski radnik bio operativac UDBE, teško da bi dopustio neku veliku dozu antikomunizma u bilo kojim fimovima čije je snimanje zavisilo od države. A od države je zavisilo snimanje svakog filma. Kako su režiseri kao što su Petrović, Makavejev, Pavlović, Žilnik, Kadijević i drugi radili u to doba, kako se kritika vlasti i društva uvukla u jugoslovenski film, da li je kasniji „crveni talas“ nastao kao odgovor crnom, kako su filmovi zabranjivani i dopuštani, pitanja su na koja ćemo pokušati da odgovorimo na tribini 20. marta u Domu omladine Beograda.

Gost: Milan Vlajčić, filmski kritičar.
Moderatori: Milorad Milinković, reditelj i Dragoljub Stojković, pisac.

Vladimir Stojković Piksi
  • Save
Previous post Radovi u toku: „Piksi“ Miloša Pušića
Dugo putovanje u rat
  • Save
Next post Svetska premiera dokumentarca „Dugo putovanje u rat”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap