Advertisement Section

Na osamdesetu godišnjicu od osnivanja Logora Staro Sajmište, šesnaest srednjoškolaca će, od kraja jula do početka avgusta, zajedno sa istoričarima i umetnicama iz Srbije i Nemačke, kroz radionice osmisliti i kreirati nov multimedijalni sadržaj koji će biti integrisan u mobilnu aplikaciju i virtuelnu turu kroz Staro Sajmište.

U okviru pet radionica (edukativne/istorijske, pozorišne/dramske, video radionice, radionice performansa i radionice svetlosnih instalacija) polaznici/ce će zajedno sa istoričarima i četiri umetnice iz Nemačke i Srbije (Susanne Chrudina, Branka Pavlović, Elana Katz, Milica Komlenić – Vukić) u malim grupama osmišljavati, snimati i montirati audio-vizuelne kolaže, pisati tekstove, igrati dramske scene, izvoditi performanse i projektovati svetlosne instalacije i intervencije u prostoru i kroz njih rekonstruisati istoriju Starog Sajmišta kao mesta stradanja ali i mesta sećanja i nade za budućnost.

Radovi polaznika/ca će u formi multimedijalne šetnje biti dostupni učenicama i učenicima širom Srbije i njihovim nastavnicima i profesorima a budući posetioci će putem aplikacije moći da vide, upoznaju i dožive tragičnu prošlost Starog Sajmišta iz perspektive mladih ljudi ovde i sada.

Preduslovi za učešće u programu su odgovarajući uzrast (srednjoškolci), motivisanost za kreativnu razmenu i umrežavanje, želja za upoznavanjem vršnjaka sličnih interesovanja iz Srbije, dobro poznavanje engleskog jezika, potpisana saglasnost roditelja za učešće u projektu (za maloletna lica).

Projekat Svetlost svitaca realizuje Filmski festival Slobodna zona uz podršku Fondacije Sećanje, odgovornost, budućnost (EVZ) i saradnju Fondacije Fond B92 (program Slobodna zona junior), Centra za primenjenu istoriju, Udruženja za društvenu istoriju – Euroclio, nezavisne pozorišne trupe Spreeagenten iz Berlina i Centre für Digitale Systeme sa Freie Universität Berlin u periodu od 01.04.2021. do 01.01.2022.

Prijave su otvorene do 21. maja u 18 časova na sajtu Slobone zone. 

purke
  • Save
Previous post Puriša Đorđević: Nagrada FEST-a me je prijatno iznenadila
filmska radionica
  • Save
Next post Otvorene prijave za radionicu ekološkog i antropološkog filma
Share via
Copy link
Powered by Social Snap