Advertisement Section

Izvor: Filmske radosti | Blic

Paolo Sorentino je, po mom sudu i mom obrazovanju, trenutno najveći reditelj na svetu, rekao je Emir Kusturica, osnivač i direktor Kustendorfa sinoć na Mokroj Gori, otvarajući 11. manifestaciju filma i muzike posvećenu pre svega mladim autorima.

U prisustvu svakako najvećih zvezda ovogodišnje smotre, slavnog italijanskog reditelja Paola Sorentina i autora poslednjeg kanskog pobednika, filma „Kvadrat”, Rubena Estlunda, kao i ministra kulture i informisanja Srbije, Vladana Vukosavljevića, direktora Jugoslovenske kinoteke, Jugoslava Pantelića, brojnih zvanica iz zemlje i sveta, studenata sa svih meridijana, počeo je 11. Kustendorf.

„Ovo je jedino mesto na svetu gde ministri čekaju studente da uđu u Salu”, rekao je Kusturica.

Nakon toga sa satom zakašnjenja počelo je otvaranje na kojem je prikazan minut i po izgubljenog nemog filma iz 1918. „Zakovana filmom” Nikandra Turkina sa Vladimirom Majakovskim kao scenaristom i glumcem i Ljiljom Brik. Na to se nadovezala cirkusko-pozorišna tačka uz muziku „No smoking orkiestra” i poslastica za filmofile i audiofile – projekcija čuvenog nemog filma „Međučin” Renea Klera uz uživo izvođenje muzike Gerija Lukasa, jednog od gostiju festivala.

Nakon toga je Kusturica predao nagradu Sorentinu za najbolji budući film koja se od ove godine zove „Drvo života”. Predajući mu priznanje Kusturica ga je nazavo najvećim rediteljem današnjice.

„Kad to kažem znam zašto govorim. On je najbolji zato što je razvio svoju poetiku i svoj jezik iz dva najznačajnija pravca evropskog filma. To je nastavak italijanskog neorealizma a optički i vizuelno je to i francuski poetski realiza”, rekao je Kusturica pročitavši deo iz nove knjige Paola Sorentina koja se upravo prevodi na srpski jezik.

Prikazan je i kratki film sastavljen od delova Sorentinovih ostvarenja.

Italijanski reditelj prvo je mislio da se radi o nagradi za karijeru, pa je konstatovao da je možda rano s obzirom na to da ima tek 47 godina, kada je shvatio da se ipak radi o nagradi za budući film, dodao je:

„Možda će biti jedina za budući film, zato mi je draga. Proglašavam festival otvorenim”.

Sorentino će danas držati radionicu na temu odnosa serija i filmova.

Nakon toga u bioskopu „Prokleta avlija” prikazan je kanski pobednik „Kvadrat”.

Ruben Estlund, reditelj filma koji je 2017. osvojio „Zlatnu palmu” u Kanu za najbolji film, prvi je doleteo juče na Mećavnik na 11. Kustendorf.

„Postoji jedna stvar koja je vrlo, vrlo lepa. Bio sam na mnogo festivala ove godine i obično me pozovu agenti, sekretari, pošalju mejl sa pitanjem da li biste učestvovali… Na ovaj me pozvao lično Emir (Kusturica) i rekao „Hej, hoćeš da dođeš na festival u moje selo”? Pomislio sam: „Hej, on ima svoje selo?”. Emir je nastavio „Vozićeš se mojim avionom…” Rekao sam OK – ispričao je Ruben Estlund (43) u šaljivom tonu nakon što je izašao iz helikoptera na drvengradskom heliodromu dočekan solju, pogačom i domaćom rakijom.

 

Nešto kasnije na otvaranju festivala ovu epizodu sa Emirovim pozivom, zabunom oko veličine aviona, letom od snežene oluje Geteborga do Mokre gore, Šveđanin je u šaljivom tonu opisao kao noćnu moru koja ga je inspirisala za naredni film. Kusturica je takođe u šaljivom tonu pojasnio da mu je rekao ne da „imamo privatni avion”, nego da „imamo mogućnost pristupa privatnom avionu”.

Pravo vreme
  • Save
Previous post Robert Patison „zapalio” platno
Nemanjići - rađanje kraljevine
  • Save
Next post Karl: Savet ne cenzuriše „Nemanjiće”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap