Advertisement Section

Na upravo završenom 24. Sarajevo film festivalu nagradu za najboljeg glumca osvojio je Leon Lučev koji tumači glavnog junaka srpskog filma „Teret“ reditelja Ognjena Glavonića.

Srce Sarajeva uručeno je večeras u Narodnom pozorištu Lučevu koji je tom prilikom poručio: „Hvala onima koji su me izabrali. Uvek imam nešto za reći, a sada sam ostao bez teksta. Osećam se fenomenalno. Ovo je bio najteži film do sada, s najtežom temom. Velika je bila odgovornost. Hvala svima od srca“.

„Teret“ je prethodno imao svetsku premijeru u Kanu na kojoj je ispraćen višeminutnim ovacijama publike, a maestralna izvedba hrvatskog glumca nije ostavila ravnodušne ni filmske profesionalce širom sveta koji ga upoređuju sa protagonistima fimova „Šaulov sin“ i „Krivica“.

Lučev igra Vladu, kamiondžiju u vreme NATO bombardovanja Srbije 1999. godine koji prevozi nepoznati teret sa Kosova u Beograd. Dok prolazi kroz razorenu zemlju, okružen posledicama rata, pokušavajući da pronađe put, Vlada ne zna i ne želi da sazna šta je to što prevozi, ali taj tovar vremenom postaje teret koji nosi u sebi.

Ova odlično režirana drama specifičnog vizuelnog stila je antiratni film koji otvara pitanje ne samo o odnosu prošlosti i sadašnjosti kroz kosovsku dramu iz devedestih godina prošlog veka, nego i o potrebi ljudi koji žive na Balkanu da povežu rasturen istorijski narativ kroz živote više generacija.

Proed Leona Lučeva za kojeg kritika kaže da je ovo njegova najbolja uloga do sada, što samo potvrđuje prestižno priznanje u Sarajevu, glumačku ekipu čine: Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Ivan Lučev, Igor Benčina.

„Teret“ je film o kome mnogo govore i komentarišu i oni koji ga nisu pogledali. Publika u Srbiji imaće priliku da premijerno pogleda ovo kontroverzno ostvarenje na Festvalu autorskog filma krajem novembra u Beogradu, a nakon toga naći će se i na repertoarima bioskopa širom zemlje.

Uhvati film
  • Save
Previous post Filmski karavan „Uhvati film“ u Rumenci
Vinu Pu
  • Save
Next post Vini Pu i avantura „Kristofere Robine, gde si?” stigli u bioskope
Share via
Copy link
Powered by Social Snap