Advertisement Section

Film je podržan na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufansiranje proizvodnje domaćeg igranog dugometražnog filma, kao i od strane evropskog fonda Eurimages.

Novi film Srđana Dragojevića je priča o čudima. U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i  često, suprotan efekat. Scenario za film „Nebesa“ je zasnovan je na prozi Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Radnja  prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.

 „Pojava čuda u filmu, odgovor je kolektivne svesti na promene koje prinuđuju zajednicu da gleda svet oko sebe – naopako. Film je inspirisan motivima proze već zaboravljenog francuskog pisca Marsela Emea, koga sam čitao osamdesetih. Ima dosta humora, ali je u osnovi jako ozbiljan film“, izjavio je reditelj Srđan Dragojević na konferenciji za medije povodom početka snimanja filma u Skoplju.

Film „Nebesa“ je, po rediteljevim rečima, „hrišćanska alegorija“. „Reč je o tri Božja čuda u srednjovekovnom smislu, koja se dogode u današnje vreme, onako kao u vreme ranog hrišćanstva. Svi smo se posle pola veka komunizma i ateizma vratili na hrišćanstvo, ali još učimo da budemo hrišćani. Nekada učimo pomoću grešaka, a nekada učimo na smešan način“, dodao je Dragojević.

Uloge u filmu uloge tumače Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Nataša Marković, Anđelka Prpić, Miloš Samolov, Srđan Todorović, Nikola Pejaković, Ana Mandić, i drugi. Producentska kuća Delirium, iza koje stoji producentkinja Biljana Prvanovic, zadužena je za produkciju filma sa srpske strane, direktor fotografije je Dušan Joksimović, scenografkinje su Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja je Tatjana Strugar, a maskerka Sandra Ivatović.

Snimanje filma odvijaće se u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Nemačkoj, u periodu od septembra do kraja novembra 2019. godine.

Foto: Andrej Bogatinoski

Mališan, Danilo Bećković
  • Save
Previous post „Mališan“ Danila Bećkovića u zvaničnom programu festivala u Siđesu
Parazit film
  • Save
Next post „Parazit“ i „Sinonimi“ na jubilarnom 25 FAFu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap