Advertisement Section
Header AD Image

U periodu između 24.februara i 3. marta u Zagrebu će biti održano novo izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Zagreb Dox, pokrenutog 2005. godine. U program je uvršteno i nekoliko filmova i filmskih projekata autora iz Srbije, a tu je i majstorsko predavanje Želimira Žinika.

U regionalnoj konkurenciji su dva srpska filma – „4 godine u 10 minuta“ Mladena Kovačevića i „Taurunum Boy“ Jelene Maksimović i Dušana Grubina. U programu Poznati o poznatima biće prikazan film „El Pepe, jedan uzvišen život“ Emira Kusturice. Među Posebnim događanjima ovogodišnjeg Zagreb Dox-a je i film „Među ljudima: Život i gluma Želimira Žilnika“, nastalog povodom autorove izložbe „Građani iz sjene“.

U delu festivala nazvanom „Zagreb Pro Dox“, među projektima koji učestvuju u programu usavršavanja su i projekti filmova „4 priče za laku noć“ Anđelke Vujinović i „Muzej revolucije“ Srđana Kreče, koji nastaje kao koprodukcija Srbije i Hrvatske. Film Anđelke Vujinović će razmatrati život u najvećem srpskom staračkom domu, kao i značenje starosti i njene tabue, te dočarati boje poslednjih očekivanja. Projekat će predstaviti autorka. S druge strane, „Muzej revolucije“ prati jednu staricu i jednu devojčicu koje, živeći u ostacima napuštenog utopijskog projekta, razvijaju neobično i čudesno prijateljstvo. I kako grad briše prostore u kojima one obitavaju, naslućuje se njihov skori rastanak. Ovaj projekat će predstaviti producentkinja, Vanja Jambrović.

Osim toga, tokom trajanja festivala Želimir Žilnik će održati majstorsko predavanje naslovljeno Želimir Žilnik: Bez tabua, i tom prilikom prisutni će imati priliku da pobliže upoznaju rad ovog slavnog i cenjenog srpskog sineaste, koji će izložiti svoje iskustvo na produkciji niskobudžetskih igrano-dokumentarnih  filmova, a osvrnuće se i na prednosti i izazove s kojima se susreće u svom radu. Jedna od nagrada u ovom industrijskom delu ovogodišnjerg izdanja festivala Zagreb Dox je jednogodišnje onlajn mentorstvo upravo sa Želimirom Žilnikom.

Instant porodica
  • Save
Previous post Komedija „Instant porodica” u bioskopima
Tri karte za Holivud
  • Save
Next post Prikazan digitalno restauriran film „Tri karte za Holivud”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap