Advertisement Section

Ovogodišnji Pulski filmski festival počeće 14. i trajaće sve do 22. jula, a mi vam ovom prilkom skrećemo pažnju na srpske filmove i srpske manjinske koprodukcije koje su odabrane za  festivalske programe u slučaj ovog izdanja tog dugovečnog festivala.

Pulski filmski festival 2018. otvoriće otvoriti igrani film „Aleksi“ scenaristkinje i rediteljke Barbare Vekarić. Nastanak ovog filma podržao je i Filmski centar Srbije, ovdašnji koproducenti su Snežana Penev i Gordan Kičić, odnosno beogradska produkcijska kuća „Filmkombajn”. U sporednim ali značajnim ulogama gledaćemo i gledaćete i istaknute srpske glumce, Nedu Arnerić i Aljošu Vučkovića. Film je montirao srpski montažer Dragan von Petrović, zapažen po radu na filmu „Varvari“ Ivana Ikića.

U nacionalnoj selekciji Pulskog festivala ovog jula i Comic Sans, novi film Nevija Marasovića, film u kome glume i Miloš Timotijević i Ana Mandić.

U program manjinskih koprodukcija uvrštene su i dve srpske koprodukcije, „Žaba“ Elmira Jukića, u kom epizodnu ulogu tumači Vlasta Verlisavljević, i „Istrajnost“ Mihe Knifica. Koproducent „Žabe“ je beogradska kuća „Living Pictures“, a korpducent „Istrajnosti“ je „This and That Productions“, odnosno, (ko)producentkinja Snežana Penev. Tu je i film „Ivan Janeza Burgera“, film čiji su scenaristi i Melina Pota Koljević i Srđan Koljević. Van konkurencije u istoj kategoriji biće prikazani i filmovi „Muškarci ne plaču“ Alena Drljevića, u kom značajne uloge tumače Boris Isaković i Jasna Đuričić, i „Poslednja granica“ Jasmina Durakovića. Koscenaristkinja „Poslednje granice“ je Nataša Drakulić, inače, scenaristkinja aktuelne srpske serije „Ubice mog oca“, a glavnu žensku ulogu je odigrala Jelena Angelovski, srpska producentkinja i glumica.

U dokumentarnom delu međunarodnog programa posetioci će moći da pogledaju dugometražni dokumentarni film „Botorići“ autora Srđana Kneževića, dok će među odabranim inostranim serijama biti prikazane prve dve epizode srpske serije „Senke nad Balkanom“ kreatora i reditelja Dragana Bjelogrlića.

U međunarodnoj selekciji, ali u celini koja se tiče kratkog filma biće prikazan i kratki igrani film reditelja Stefana Ivančića „Kamen u ruci“, dok je u selekciju studentskih filmova uvršten već višestruko nagrađivani krtatki dokumentarni film „Sve što raste“ rediteljke Milene Grujić.

Osim toga u  programima „Kino kraj mora“ i „P. S. Pula“ biće prikazano srpsko-crnogorsko ostvarenje „Biser“ Bojane Milana Karadžića.

Baka
  • Save
Previous post Parelele i sudari: Eklektična i provetljujuća slika Centralne i Istočne Evrope
Teret
  • Save
Next post „Teret“ Ognjena Glavonića u glavnom takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala
Share via
Copy link
Powered by Social Snap