Advertisement Section

Od reditelja Lasla Nemeša u bioskope nam stiže mađarski film „Suton” drama koja prikazuje varljivo vreme u Budimpešti neposredno pred početak Prvog svetskog rata.

Film koji je bio jedan od najgledanijih ostvarenja na prethodnom Festivalu autorskog filma publika će imati prilike da vidi u bioskopima od 2.maja.

Priča prati mladu devojku koja želi da radi u legendarnoj prodavnici šešira „Leiter” – prodavnici koja je nekada bila u vlasništvu njenih roditelja. Kada novi vlasnik odbije da je zaposli, ona započinje potragu za svojom izgubljenom prošlošću.Reditelj Laslo Nemeš, poznat po filmu „Šaulov sin” (nagrada Oskar za najbolji strani film) odlučio je da zaroni u prošlost svog naroda i da kroz priču o misterioznoj ženi, izgubljenoj u Budimpešti, istraži nedostatke evropske civilizacije.

Društvena previranja iz 1913. godine, projektovana u elegantnoj prodavnici šešira, nagoveštavaju vreme umirućeg austrougarskog carstva.

Film „Suton” ponovo spaja reditelja Nemeša i mladu glumicu Juli Jakab za koju ističe da na filmu izgleda uverljivo, kao da je izašla iz vremenske mašine.

Reditelj kaže da ga privlači ovo poglavlje istorije jer je obeležilo ključno vreme u formiranju Evrope i porastu ekstremizma i na mnogo načina odzvanja u sadašnjim vremenima.

Film „Suton” je prepoznat od strane žirija FIPRESCI nagrade na festivalu u Veneciji, a o uspehu ovog filma govore i podaci da je film prikazan na preko 20 festivala širom sveta.

Ted Bandi
  • Save
Previous post „Kranje poremećen, šokantno okutan i zao” u bioskope stiže od 3. maja
Ko je ubio Daga Hameršelda
  • Save
Next post „Ko je ubio Daga Hameršelda?” na ovogodišnjem Beldocsu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap