Advertisement Section

Festival se održava pod sloganom „Nevidljive linije“, a 13. BOSIFEST svečano je otvorila Brankica Janković, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti. Na otvaranju je održan performans Jovane Grujić „Essence“ i prikazan film „Štaka“ autora Sachi Cunningham, i Chandler Evansa Vayabobo iz SAD, koji je ujedno i gost ovogodišnjeg festvala.

„Nevidljive linije, nejednakosti, bola, patnje, preispitivanja sa kojima se svakodnveno suočavaju naši građani sa invaliditetom, postaju vidljivi kroz BOSIFEST svih ovih godina. Ne postoji taj pravni akt, pritužba pred institucijom koju vodim, strategija, akcioni plan, zakon, bilo koji dokument koji može tom brzinom da otklanja one predrasude koje postoje u našim glavama, kao što to može film. I ništa ne može tako brzo da motiviše ove mlade ljude koji dolaze na BOSIFEST, da se sete pravih ljudskih vrednosti i davanja kao ovaj festival na koji dolaze godinama”, rekla je Brankica Janković, na otvaranju Festivala.
Ona je zahvalila osnivačima BOSIFEST-a, Darku i Svetlani Ivić na privilegiji da svih ovih godina zahvaljujući Festivalu budemo među retkim građanima sveta i uživamo u blagodetima svih filmova koji će se prikazivati u Jugoslovenskoj kinoteci do 19. oktobra.

Prisutnima se obratio i direktor festivala Darko Ivić.

„Ovo je trinaesta godina kako Hendi centar Koloseum organizuje Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom. Za ovih trinaest godina imali smo veliku čast i zadovoljstvo da ugostimo veliki broj filmskih umetnika, autora filmova kako domaćih tako i stranih. Za ovih trianest godina bilo je mnogo ljudi i institucija koji su pomagali i podržavali BOSIFEST. Ono što je meni izuzetno drago je što u publici vidim lica koji su svake godine sa nama. Jedno od njih je i Radoslav Zelenović, koji je puno pomogao BOSIFEST-u i od koga sam naučio puno i prihvatio mnoge savete. Ono što smo uspeli za ovih trinaest godina, je da pridobijemo mlade kao publiku. Onis su opravdali glavni cilj BOSIFEST-a, a to je da mladi ljude prihvate različitosti u bilo kojem obliku, a posebno osobe sa invaliditetom. Za to su zaslužni i mnogi profesori srednjih škola i fakulteta i hvala im na tome. Ono što jedan festival čini uspešnim, to su pre svega: dobri filmovi, dobri odziv autora, dobar selektor, dobar žiri. Mislim da smo ispunili sve ove uslove osim jednog. Mi nismo imali dobrog selektora i žiri već odličnog selektora i žiri. Sve bi to bilo uzalud bez ove divne publike, posebno mladih ljudi, koji posećuju festival godinama unazad”, rekao je Darko Ivić.

Selektor festivala Miroljub Stojanović takođe se obratio prisutnima.
„Želim samo da vam kažem da u svom dugom filmskom iskustvu u ovom poslu, da bi vašim prisustvom i atmosferom na ovom festivalu pozavideli mnogi veći afirmisani filmski festivali. Dođite nam opet, mislim da ćete imati prilike da uživate u veoma dobrim filmovima”, rekao je ovogodišnji selektor BOSIFEST-a, Miroljub Stojanović.

Prisutnima se obratio i Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke.

„Izuzetna mi je čast što se ove godine četvrti put u nizu u Jugoslovenskoj kinoteci održava BOSIFEST. Posebno nam je drago što smo i prethodne dve godine uprkos pandemiji uspeli da zajedničkim snagama održimo festival u prisustvu publike. To je bilo veoma važno zbog održavanja kontinuiteta festivala ali i publike da vidi filmove na bioskopskom platnu. Drago mi je što ove godine organizujemo festival u mnogo povoljnijim uslovima. Mislim da sad već imamo generacije i generacije đaka koje su se upoznale sa životom osoba sa invaliditetom. Ako je sudeći po današnjem danu kada smo morali da ubacujemo pomoćne stolice, publika na ovaj festival dolazi u izuzetno velikom broju”.

U ime ministarke za rad, boračka i socijalna pitanja, Prof. dr Darije Kisić Tepavčević i pomoćnice ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom, Biljane Barošević, prisutnima se obratila Dragana Lazarević.

„Jedan od prioriteta Ministarstva rada, a pre svega Sektora za zaštitu osoba sa inavliditetom je zaštita prava i unapređenja osoba sa invaliditetom. Najbolji način za postizanje jednakih mogućnosti svih građana svakako je afirmacija umetničkih potencijala osoba sa invaliditetom kao i omogućavanje pristupa kulturnim sadržajima. Polazeći od navedenog, Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom kontinuirano podržava održavanje BOSIFEST-a, jedinstvene manifestacije sa tradicijom u regionu. Organizivonjem manifestacije ovog tipa doprinosi se upoznavanju šire javnosti o pravima, položaju i potrebama osoba sa invaliditetom ali i prihvatanju različitosti i rušenju predrasuda o njima. Veliko intresovanje stvaralaca i izvođača iz celog sveta na BOSIFEST-u dodatno potvrđuje njegov značaj. BOSIFEST doprinosi razvoju društva bez prepreka i barijera što je ujedno i cilj kampanje „Srbija bez barijera“ koju Ministartsvo za rad realizuje. I u narednom peridu Ministarstvo će nastaviti da podržava ovu i slične manifestacije kako bi se široj javnosti omogućilo da što više sagleda i uživa u filmskim ostvarenjima koja se bavi osobama sa invaliditetom ili čiji su autori osobe sa invaliditetom”

Pre prikazivanja filma „Štaka“ prisutnima se obratio i sam autor filma Chandler Evans Vayabobo. On je pozdravio prvo publiku na srpskom, a potom nastavio obraćanje na engleskom jeziku.

„Velika mi je čast što sam ovde danas u Beogradu. Ovo je naša premijera za Istočnu Evropu. Osamnaest godina smo snimali ovaj film, što je suluda dužina za jedan film ali videćete. Film će podstaći na mnoga pitanja”

BOSIFEST traje do 19. oktobra i pored 16 filmova iz celog sveta koji će biti prikazani, organizovan je i prateći program Festivala. U utorak 18. oktobra biće organizovani paneli i tribine na teme: „Da li ste znali o pristupačnosti u kulturi?“; „Prava i potrebe osoba sa invaliditetom i doprinos kompanija“, i „Uticaj filma o osobama sa invaliditetom na širu javnost“.

Svake godine članovi žirija su eminentni filmski stvaraoci. Članovi žirija Bosifest 2022 su: Dejan Petrović, scenarista i reditelj, Marija Stojnić, rediteljka i producentkinja dokumentarnih filmova i Janko Baljak, filmski i televizijski reditelj.

Podsećamo, BOSIFEST se održava u organizaciji Hendi centra Koloseum uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Grada Beograda, Jugoslovenske kinoteke, Filmskog centra Srbije, Lidla, Skay hotela i Kopernikus Hotela Prag.

Detaljne informacije o festivalu možete pronaći na sajtu bosifest.rs.

Moonage Daydream FOTO Slobodna zona
  • Save
Previous post 18. Slobodna zona predstavlja filmske poslatice
film Crni Adam
  • Save
Next post CineFan dan uz kreiranje munja Centra zabavne nauke i blokbaster „Crni Adam”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap