Advertisement Section

U revijalnom delu svetsku premijeru imao je film Mihajla Dragaša „Smrt majke Jugovića“, povodom čega je u 19 časova otvorena i istoimena izložba slika u Maloj galeriji, dok je u Velikoj Galeriji izložena postavka „Retrospektiva i perspektiva – savremena srpska animacija”. Publiku su pozdravili direktor Doma kulture „Studentski grad”, Boris Postovnik i autor filma „Smrt majke Jugovića”, Mihajlo Dragaš.

Prve večeri  takmičarskog dela festivala, publika je imala priliku da vidi 7 filmova, iz Nemačke, Poljske, Engleske, Hrvatske i Francuske.

Ove godine u okviru festivala biće prikazano ukupno 125 kratkih animiranih filmova, iz 25 evropskih zemalјa, podelјenih u 4 takmičarska i 4 studentska programa, kao i netakmičarski programi. Selektori festivala Nebojša Petrović i Mina Sablić su naglasili da je primećen porast broja dokumentarnih animiranih filmova, kao i da je najčešća tema filmova „uticaj modernih tehnologija na život savremenog čoveka“. Najavili  su i radionice, predavanja i izložbe na temu animacija.

Milan Milosavljević, selektor i glavni organzator festivala,  istakao je da će na ovogodišnjoj  Balkanimi u takmičarskom i netakmičarskom delu programa biti prikazano 125 kratkih animiranih filmova iz 25 evropskih zemalja.

Festival zatvara radionica „24 sata crtanja stripa“, koja se održava već 15 godina prve subote oktobra, u umetničkim školama, galerijama i kulturnim centrima širom sveta. Ove godine se po prvi put održava u Srbiji i to u Domu kulture Studentski grad. Organizator i realizator radionice je Maida Gruden, urednica likovnog programa DKSG.

Konferenciju je zatvorio direktor Doma kulture Boris Postovnik, izražavajući žaljenje što, iz tehničkih razloga, neki filmovi nisu ušli u program festivala, ali uz obećanje da će Dom kulture Studentski grad uložiti napore da sledeću Balkanimu dočeka sa mnogo boljim tehničkim mogućnostima, pa bi tako šansu dobile i tehnički zahtevnije animacije.

Ovo je omiljeni festival animiranog filma Filmskih radosti. A zašto je to tako, uverićete se kada budete otišli u Studenjak na divne filmove.

Vojna Akademija 5
  • Save
Previous post Održana beogradska premijera filma „Vojna akademija 5“
Film Glas
  • Save
Next post „Reži“ i „Glas“ u glavnom takmičarskom programu festivala u Kotbusu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap