Advertisement Section

Njujorški Anthology Film Archive, međunarodni centar za očuvanje, proučavanje i prikazivanje i video-radova, sa posebnim fokusom na eksperimentalna i nezavisna ostvasrenja, za period između 4. i 10. aprila organizovaće projekcije „Svih severnih gradova“ prvog celovečernjeg igranog filma scenariste i reditelja Daneta Komljena.

Bela soba i plavi šator podignut u njoj, gde dva muškarca dele odnos za koji reči ne postoje. Boban i Boris žive u napuštenom kompleksu gotovo identičnih bungalova. Okruženi zalutalim magarcima, plastičnim bocama i crvenim bobicama, divljom trskom, visokim drvećem i sezonskim radnicima. Dolazak nekog novog u ovaj osamljeni prostor preokreće njihovu uhodanu svakodnevicu. Spoljašnji svet se pojavljuje i sa sobom donosi priče o drugim vremenima, o gradovima na severu i jugu, o tome kako nešto biva napraljeno. Nove veze se uspostavljaju, stare menjaju. Ljubav može biti krhka kada nema ime. Ne, ne zovi me ‘druže’. Kako da te zovem onda?

Dane Komljen je i reditelj i autor scenarija, ali i tumač jedne od glavnih uloga, pored Bobana Kaluđera i Borisa Isakovića. Direktor fotografije je Ivan Marković, koji je bio snimatelj i kratkog filma „Dvorišta“, jednog od pobednika ovogodišnjeg Bašta Festa. Film su montirali Dane Komljen i Nataša Damnjanović. Za zvuk u filmu su se postarali Igor Čamo, Simon Apostolou i Jovan Munižab. Scenografiju potpisuje Magdalena Vlajić. Film su producirali Nataša Damnjanović, Vladimir Vidić, Amra Bakšić-Čamo, Adis Đapo, Bojana Radulović i Zoran Galić.

www.dartfilm.com/svi-severni-gradovi

Zaista nikad nisi bio ovde
  • Save
Previous post „Zaista, nikad nisi bio ovde“ u bioskopima od četvrtka
Persona
  • Save
Next post „Senovita voda: Strah i introspekcija u eksperimentalnom filmu“ u DKSG
Share via
Copy link
Powered by Social Snap