Advertisement Section

Među deset odabranih filmova u glavnom takmičarskom programu Sarajevo film festivala je i „Teret“, debitantski celovečernji igrani film Ognjena Glavonića iz Srbije. Ovo srpsko-francusko-hrvatsko-iransko-katarsko ostvarenje u Sarajevu će uknjižiti regionalnu premijeru.

Tu je i hrvatsko-holandsko-srpsko-crnogorsko-bosansko-hercegovačka koprodukcija, film „Sam samcat“ reditelja Bobe Jelčića. U novom Jelčićevom filmu značajnu ulogu odigrao je Predrag Miki Manojlović, a srpski koproducent je beogradska kuća „Dart Film“. Regionalnu premijeru u Sarajevu imaće i rumunsko-kanadsko-nemačko-švedski film „Limunada“, nastao u produkciji Kristijana Munđijua, a u kome epizodnu ulogu tumači srpski glumac Goran Radaković.

Glavonićev „Teret“ je premijerno prikazan na 71. Kanskom filmskom festivalu, u programu „Petnaest dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“), a Ognjen Glavonić je na račun „Tereta“ nedavno, na festivalu u Košicama, u Slovačkoj, dobio nagradu za najboljeg reditelja.

„Teret“ prati priču Vlade (igra ga Leon Lučev), vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi ali taj tovar vremenom postaje njegov teret.

Ognjen Glavonić bio je zadužen i za scenario i za režiju „Tereta“, a uz Draganu Jovović i Stefana Ivančića, jedan je od producenata filma (ispred produkcijske kuće „Non-Aligned Films“). U pitanju je koprodukcija Srbije sa Francuskom („Cinéma Defacto“), Hrvatskom („Kinorama“) i Iranom („Three Gardens Film“). Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Autonomne pokrajine Vojvodine, francuskog državnog fonda CNC, evropskog fonda za koprodukcije Eurimages, Hrvatskog Audiovizualnog Centra, fonda Visions Sud Est, Hubert Bals Fonda festivala u Roterdamu i Doha Film Instituta.

Direktor fotografije je Tatjana Krstevski, dok je za montažu zadužena i ranija Glavonićeva saradnica Jelena Maksimović. Dizajner zvuka je Jakov Munižaba, a pored pomenutog Leona Lučeva u filmu glume Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Igor Benčina, Radoje Čupić, Jovo Maksić, Stefan Trifunović, Tanja Pjevac, Ljubiša Milišić, Novak Bilbija i Ivan Lučev. Teret traje 98 minuta. Distributerska kuća New Europe Film Sales u svoj katalog uvrstila i srpski film Teret. Jan Naszevski, čelnik ove kompanije, izjavio je da je Glavonićev dugometražni prvenac pravo otkriće, tom prilikom posebno pohvalivši glumu Leona Lučeva

Sarajevo Film Festival će se ove godine održavati od 10. do 17. avgusta na više festivalskih lokacija.

Aleksi
  • Save
Previous post Srpski filmovi na Pulskom filmskom festivalu
Milena Dravic
  • Save
Next post U Puli izložba fotografija i monografija o Mileni Dravić
Share via
Copy link
Powered by Social Snap