Advertisement Section

Nagrada „Underground Spirit“ 25. Festivala evropskog filma Palić otići će u ruke rediteljskom dvojcu Tica Kovi i Rajnar Frimel. Uspostavljena 2008. godine, ova nagrada dodeljuje se za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije.

Italijanska rediteljka i scenaristkinja Tica Kovi (Tizza Covi) i Rajner Frimel (Rainer Frimmel), austrijski reditelj i fotograf, od 1996. godine stvaraju zajedno u oblasti filma, pozorišta i fotografije. Studirali su fotografiju na Univerzitetu u Beču, a 2001. godine režirali dokumentarni film „Das ist alles“ (That’s All). Sopstvenu filmsku producentsku kuću „Vento Film“ osnovali su 2002. godine. Njihov dokumentarac „Babooska“ o svakodnevnoj borbi modernih nomada u Italiji osvojio je 2005. nagradu „Volfgang-Staudte“ na Berlinskom festivalu. „La Pivellina“ je njihov prvi igrani film i bio je prikazan na više od 130 međunarodnih filmskih festivala širom sveta. Film je dobio brojne međunarodne nagrade, uključujući „Europa Cinemas Label“ u Kanu i bio je i odabran kao austrijski izbor za najbolji film na stranom jeziku na 83. dodeli Oskara 2010. godine. Igrani film „The shine of the day“, koji prati razvoj odnosa između pozorišnog glumca i njegovog davno zaboravljenog ujaka, premijerno je prikazan 2012. u međunarodnoj takmičarskoj selekciji na festivalu u Lokarnu gde je osvojio Srebrnog leoparda za najbolju žensku ulogu. Film je takođe nagrađen za najbolji austrijski film na festivalu „Diagonale“, a 2013. je osvojio nagradu „Max Ophuls“ u Sarbrikenu .

„Mister Universo“ je njihov poslednji igrani film koji prati život Taira, trenera lavova u cirkusu. Nakon što izgubi svoju srećnu potkovicu, on više ne može da nastupa i započinje potragu za čovekom od koga ju je dobio, u nadi da će dobiti još jednu. Film predstavlja topli, humani rad o životu na marginama u ekonomski uništenom italijanskom cirkusu. Premijerno je prikazan u Lokarnu 2016. godine gde je osvojio nekoliko nagrada, uključujući „Europa Cinema Label“ i nagradu Fipresci, dok je na bečkom festivalu Viennale osvojio nagradu „ExtraVALUE“.

„Njihovo stvaralaštvo deluje kao sila prirode, pokazujući šta ostaje kada sreća i mišići nestanu”, objavio je „Cinema Scope“ o Tici Kovi i Rajneru Frimelu, koji trenutno rade na novom dokumentarnom filmu.

Nagrada „Underground Spirit“ biće im dodeljena tokom trajanja 25. Festivala u okviru kog će biti prikazan izbor filmova ovih izuzetnih autora.

Nagrada „Underground Spirit“ od svog osnivanja dodeljena je francuskom reditelju F.J. Osanu, nemačkom reditelju Uliju M. Šupelu, domaćem reditelju Želimiru Žilniku, norvežaninu škotskog porekla Jernu Utkilenu, švedskom rediteljskom duu Ola Simonsonu i Johanu S. Nilsonu, francuskom animatoru Eduaru Salijeru, mađarskom super-8 dvojcu braći Buharov, umetničkoj grupi od pet španskih reditelja koju je nakon Palića britanski filmski magazin „Sight & Sound“ nazvao „Električnim jahačima Apokalipse”, jugoslovenskom i slovenačkom direktoru fotografije i reditelju, Karpu Godini, jednom od začetnika crnog talasa, a prošlogodišnji  dobitnik bio je francuski animator, reditelj i vizuelni umetnik Bertran Mandiko .

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, biće održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici i prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“, Omaž program dobitnicima nagrade „Underground Spirit“, Ekološki dokumentarci, Klasici na trgu, Best of Europe 2017, selekcija filmova sa festivala „Žigmond Vilmoš“ iz Segedina i Palić u Beogradu.

Underhill
  • Save
Previous post Nagrade 9. Underhillfesta
Francuski filmski karavan
  • Save
Next post Francuski filmski karavan u Kombank dvorani
Share via
Copy link
Powered by Social Snap