Advertisement Section

Sinoć je okončano 14. izdanje ZagrebDox-a, festivala dokumentarnog filma, a film „Druga strana svega”, već višestruko nagrađivani dugometražni dokumentarnac autorke Mile Turajić, ovenčan je sa čak tri značajne festivalske nagrade.

„Druga strana svega” tako je proglašena najboljim regionalnim filmom, osim toga, ovaj film posvojio je HT nagradu publike, a poneo je i nagradu FIPRESCI. U obrazloženju prvopomenute nagrade žiri je istakao sledeće: „Film koji tečno gradi pripovest o potpunim suprotnostima spajajući svakodnevno i epsko. Intimni prizori odnosa majke i kćeri odvijaju se ispred kulise turbulentne istorije zemlje u stalnom prevratu. Na nas je utisak ostavila jasna struktura složene radnje i osećajnost s kojom su dočarani veliki dokumentarni trenuci.

„FIPRESCI žiri je, pak, naglasio ovo: „Časna žena koja ne misli da je zaslužila počasti. Stan koji nikada nije trebao biti stan, nego je postojao takav kakav je dalje od 70 godina. Pragmatičnost koja je postala strast na političkoj pozornici. Film Mile Turajlić Druga strana svega zbližava, otkriva i donosi sklad i stoga mu dodjeljujemo Nagradu Međunarodnog udruženja kritičara FIPRESCI“.

Ovaj film jesenas je ovenčan i  nagradom za najbolji dugometražni film na prestižnom festivalu IDFA, a nastao je kao koprodukcija Srbije, Francuske i HBO Europe, i pritom je i prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom. Podržali su ga i Ministarstvo kulture Republike Srbije, Eurimages, CNC – Cinemas du monde, Doha Film Institute i Filmski centar Srbije.

Giljermo Del Toro
  • Save
Previous post Oskara za najbolji film dobio „Oblik vode”
Dovlatov
  • Save
Next post „Netfliks” otkupio pravo za distribuciju „Dovlatova“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap