Advertisement Section

Filmu Erčana Kesala su pripale Nagrada za najboljeg reditelja, Nagrada za najbolju montažu i FIPRESCI nagrada Međunarodnog udruženja filmskih kritičara.

„Potencijalni kandidat“ je svetsku premijeru imao krajem januara 2020. godine na 49. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, a prikazan je i u programu Filmskog festivala u Šangaju. U nacionalnoj selekciji Filmskog festivala u Istanbulu takmičilo se 11 dugometražnih filmova.

Scenarista, glavni glumac i reditelj filma „Potencijalni kandidat“ je Erčan Kesal, turski pisac, glumac i filmski reditelj. Kesal je filmom počeo da se bavi kao glumac i scenarista u filmovima Nurija Bilge Čejlana („Daleki“, „Tri majmuna“ – Nagradu za najbolju režiju u Kanu, „Bilo jednom u Anadoliji“ – Velika nagrada žirija u Kanu). Erčan Kesal je takođe scenarista filma „Najava“ (2018) u režiji Mahmuta Fazil Coskuna, koji je na filmskom festivalu u Veneciji dobio Specijalnu nagradu žirija. „Potencijalni kandidat“ (engleski naslov: „You Know Him“) Kesalov je rediteljski debi kada je u pitanju dugi metar.

Kemal želi da postane gradonačelnik. Priprema svečanu večeru nadajući se da će ga na njoj predsednik partije proglasiti kandidatom. Ali, Kemal tokom večeri odbacuje svoju viziju sebe kao savesnog i predusretljivog doktora sa visokim idealima i suočava se sa istinom da u svakom čoveku počivaju nasilje, zavist i slepa ambicija.

„Potencijalni kandidat“ producirale su produkcijske kuće „Ay Yapim“ (Turska), „Poyraz Film“ (Turska), „Thalia Production“ (Srbija) i „Living Pictures“ (Srbija). Koproducenti iz Srbije su Dušica Novaković, Stefan Orlandić i Dimče Stojanovski. Film je podržan od strane Filmskog centra Srbije.

Mads Mikkelsen, photo by KENNETH WILLARDT
  • Save
Previous post Počasno Srce Sarajeva Madsu Mikelsenu
  • Save
Next post Počelo snimanje domaćeg filma „Toma“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap