Advertisement Section

U bliskoj budućnosti naš očekuju premijerna prikazivanja još jednog srpskog dugometražnog dokumentarnog filma „4 godine u 10 minuta“,  Mladena Kovačevića, autora zapaženih i nagrađivanih dokumentaraca „Anplagd“ i „Zid smrti, i tako to“. Nastanak ovog novog Kovačevićevog filma podržao je Filmski centar Srbije, u kategoriji eksperimentalnog filma.

Na kasetama koje su seadmnaest godina skupljale prašinu, otkriva se zagonetni filmski materijal. Uz citate iz dnevnika protagoniste koji je iza kamere, sklapa se intimna slika jednog nesvakidašnjeg doživljaja. Od mističnosti vanzemaljskih pejsaža, nedokučivih likova i situacija, preko suspensa pomeranja granica, do komičnosti egzistencijalističkog apsurda, jedan čovek beležio je svoj put u večnu slavu, i nazad – u banalnost svakodnevice.

Film „4 godine u 10 minuta” je eksperimentalni arhivski dokumentarac o prvom osvajanju Mont Everesta jednog Srbina, Dragana Jaćimovića, čiji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film.

Scenarista i reditelj je Mladen Kovačević. Film  je montirala Jelena Maksimović, a dizajner zvuka je Jakov Munižaba. Producentkinja je Iva Plemić Divjak. Film je nastao u okviru kuće „Horopter Film Production”, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Film traje 63 minuta, svetsku premijeru će imati već 17. aprila na festivalu Visions du Reel, u Nionu,  u okviru tamošnje selekciije „Burning Ligh”t, dok je severnoamerička premijera dogovorena za sam početak maja na festivalu Hot Docs, kanadskom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma.

FIlmovi
  • Save
Previous post Još jedan termin za srpske filmove na RTS1
Tiho mesto
  • Save
Next post Napeti i uzbudljivi horor „Tiho mesto” stiže u bioskope
Share via
Copy link
Powered by Social Snap