Advertisement Section

Rusko-poljsko-srpska koprodukcija, film „Dovlatov“, koji je svetsku premijeru imao u glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala da bi ubrzo imao i srpsku premijeru, u okviru programa FEST-a 2018, postigao je izvanredan uspeh već tokom prvog vikenda prikazivanjima u bioskopima Rusije.

U samo prva četiri dana ovaj film reditelja Alekseja Germana mlađeg, u bioskope Rusije privukao je  više od 300,000 hiljada gledalaca, dospevši tako među tri najgledanija filma u Rusiji u ovom trenutku,  što je ogroman uspeh za film tog profila i nedvosmislenog arthouse usmerenja. U ovom biografskom filmu o ruskom književniku i disidentu Sergeju Dovlatovu naslovnu ulogu je odigrao mladi srpski glumac Milan Marić. Zanimljivo je da se na drugom mestu ruskog box-office-a nalazi film „Led”, u kome istinski značajnu ulogu igra Miloš Biković.

Kada je o distribuciji mimo Rusije reč, Dovlatov je već otkupljen za prikazivanje i distribuciju na nekoliko krupnijih tržišta širom Evrope. Pariška distributerska kuća „Alpha Violet“ prodala je ovaj film striming servisu „Netflix” za teritorije engleskog govornog područja i još neke druge oblasti. Tokom Berlinskog festivala ova cenjena  distributerska kuća skolpila je dogovore za distribuciju ovog filma u Francuskoj,Španiji, Portugaliji, Bugarskoj, Rumuniji, Turskoj, Tajvanu, Brazilu i Kini. Pre toga, Dovlatov je prodat za distribuciju i u zemljama Baltika, te u Kini i Grčkoj. Osim toga, u toku su pregovori sa zaintersovanima iz Skandinavije i Grčke.

Dovlatov Alekseja Germana, mlađeg nastao je kao  rusko-poljsko-srpska koprodukcija. Film je koproducirala beogradska kuća „Art & Popcorn”. Film je, između ostalog, podržao i Filmski centar Srbije.

Dvorana Doma Sindikata
  • Save
Previous post Nova Dvorana Doma sindikata otvara vrata 27. aprila
Kako snimiti film
  • Save
Next post Mentorski program „Kako i zašto snimiti film“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap