Advertisement Section

Nakon vesti da će na festivalu Dokumentarnog filma Hot Docs biti prikazan srednjemetražni film Maje Novaković „A sad se spušta veče“, sa zadovoljstvom možemo da najavimo da će i nagrađivani srpski dokumentarac „Wongar” rediteljke Andrijane Stojković biće premijerno prikazan na severnoameričkom kontynentu.

Ovo je najveći festival, konferencija i market posvećen dokumentarnom filmu u Severnoj Americi, koji se održava od 25. aprila i traje do 5. maja u Torontu.

„Wongar” se prikazuje 3. i 4. maja, kao deo izuzetno popularnog programa „World Showcase” koji traga za najboljim filmovima iz celog sveta. Takmičiće se za nagradu za najbolji srednjemetražni dokumentarni film, kao i za nagradu publike.

Reč je o filmu koji prati australijskog pisca srpskog porekla, Vongara, koji živi povučen život u predgrađu Melburna, brinući se o svojih 6 dingoa. Njegov najnoviji roman će uskoro biti objavljen ali u isto vrijeme njegov dugogodišnji pratilac, dingo Timi, je bolestan. Veterinari sugerišu Vongaru da uspava psa ali se on snažno suprotstavlja. Vongar veruje da može da pronađe pomoć za Timija na drugim mestima: uranja duboko u svoje sećanje u pokušaju da prizove duhove iz predanja Aboridžina.

Film „Wongar“ je imao domaću premijeru prošle godine na 65. Martovskom festivalu, a internacionalnu iste godine na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) u okviru Takmičarske selekcije za srednjemetražne dokumentarne filmove. Dobitnik je GRAND PRIX-a za Najbolji dokumentarni film – 65. Martovskog festivala i Specijalnog priznanja – 14e L’Europe autour de l’Europe (Francuska).

Andrijana Stojković o filmu kaže sledeće:

„Australija me je oduvek fascinirala. Opčinjavala su me njena prostranstva. Nadala sam o tome da se preselim i živim u Australiji, daleko od Evrope i stalnih oružanih sukoba koji su potresali moju zemlju. Posebno su me zanimala činjenica da u nijednom od 600 aboridžinskih dijalekata ne postoji reč za rat. Među knjigama o Australiji koje sam čitala naišla sam na zbirku kratkih priča koje je napisao neki B. Wongar. Bila sam šokirana kad sam otkrila da je on moj zemljak i da mu je ime bilo Sreten Božić. Moje veliko interesovanje za Vongara „rodilo“ je ideju da bi dokumentarac o njemu pružio priliku da zabeležim velike oblasti iskustva. Mnogo toga se može naučiti iz života u kojem se Australija susreće sa Srbijom, iz toga da se muškarac bele kože posvećuje ženi različite kulture i boje kože, da u 21. vek stiže mudrost stara više od 60.000 godina. Vongarov kompleksni multikulturalni susreti ulaze oblasti o kojima je neophodno još mnogo promišljanja.“

Pored rediteljke Andrijane Stojković, koja je i montažerka, u ekipi filma su i snimatelj iz Portugalije João Ribeiro (Žoao Ribejro), zatim snimatelj zvuka Ben Travers (iz Australije), montažer M.Cem Öztüfekçi (M. Džem Oztufekči) iz Turske. Kompozitor originalne muzike je Vladimir Kolarić (grupe: Veliki Prezir, Škrtice), dizajner zvuka Aleksandar Protić, a izvršni producent Jelena Stanković. Producent filma je Miroslav Mogorović („Art&Popcorn“), a koproducenti su : Jelena Stanković i Andrijana Stojković („All Inclusive Films“).

Igor Pervic
  • Save
Previous post Preminuo glumac Igor Pervić
Evropska filmska akademija
  • Save
Next post Osnovci iz Gornjeg Milanovca biraju najbolji evropski film za mlade
Share via
Copy link
Powered by Social Snap