Advertisement Section
Header AD Image

Projekcijom filma „Sokolovo jezero” Šarlot le Bon u Gradskom pozorištu u Bečeju sinoć se zvanično završila 18. Turneja Slobodne zone. Tokom nešto više od tri meseca trajanja, u preko 50 gradova i mesta širom Srbije turneju je posetilo oko 18.000 gledalaca.

„Veoma smo zadovoljni utiscima gledalaca i organizatora 18. turneje, a činjenica da se, iz godine u godinu, broj mesta koja turneja obiđe i onih koji je posete uvećava, dokaz je da potreba za kvalitetnim filmskim sadržajem i te kako postoji i van većih kulturnih centara u Srbiji” istakao je Rajko Petrović, direktor i jedan od selektora Filmskog festivala Slobodna zona.

Turneja je održana u kulturnim centrima, domovima kulture, bibliotekama, nevladinim i aktivističkim organizacijama, uz posebne projekcije za srednjoškolce. Na programu je bilo sedam najzapaženijih ostvarenja sa prošlogodišnjeg Filmskog festivala Slobodna zona, poput laureata iz Venecije („Zlo ne postoji”) i Berlina („Crveno nebo”), dokumentarca o diktaturi u Čileu nominovanog za Oskara („Neizbrisiva sećanja”) ili priče neverovatnom životu slavne muzičarke Džoan Baez.

„Turneja ne podstiče samo gledanje autorskih i angažovanih filmova, već i razgovore o njima posle projekcija, što doprinosi širenju vidika, sagledavanju različitih stvari i problema iz različitih uglova, razumevanju drugih i drugačijih a, pre svega, negovanju kulture dijaloga” naveo je Petrović.

I ove godine uspešno je nastavljena tradicija dostupnosti filmskog sadržaja (sve projekcije su bile besplatne) kao i negovanja publike u manjim mestima.

„Turneju Slobodne zone realizovali smo, pre svega, zahvaljujući našim kolegama entuzijastima iz partnerskih i kulturnih organizacija širom Srbije. Posle sticanja punoletstva, na neki način, možemo slobodno da kažemo da je ovaj jedinstven projekat bio jedan od prvih koji i dan danas promoviše decentralizaciju vrhunskog kulturnog i filmskog sadržaja i jedan je od segmenata festivalskih aktivnosti na koji smo najponosniji” izjavio je Rajko Petrović i poručio:

Ovo izdanje bilo je odlična uvertira za predstojeći jubilarni 20. Filmski festival Slobodna zona koji će se održati od 6. do 11. novembra u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu i koji sa posebnom pažnjom pripremamo.

Festival francuskog filma
  • Save
Previous post Francuske zvezde Aleksis Manenti i Ladž Li otvaraju 6. Festival francuskog filma
somborski filmski festival
  • Save
Next post 6. Somborski filmski festival od 11. do 14. jula
Share via
Copy link
Powered by Social Snap