Advertisement Section
Header AD Image
Filmski program biće prezentovan publici u okviru bioskopa na otvorenom (open air cinema) a biće prikazivani filmovi koji tematski u fokusu imaju ekologiju i zaštitu životne sredine.

Gradovi koje će posetiti Zeleni bioskop u toku jula i avgusta 2022. godine su:Sremski Karlovci (22 – 23. jul), Novi Sad Štrand (28 – 29. jul), avgust Irig (5 – 6. avgust), Kać (12 – 13 avgust), Futog (19 – 20. avgust.) U svakom od navedenih gradova, u navedenim danima u 21 čas biće prikazan po jedan film.

Projekcije će biti besplatne i otvorene za sve posetioce. Filmovi koji su na repertoaru su „Tajni život drveća” i „Zemlja meda”. Ideja Zelenog bioskopa je da doprinese podizanju nivoa ekološke svesti kod građana o zaštiti životne sredine i da ih podstakne na kritičko promišljanje kako se odnose prema sredini u kojoj žive. Zbog toga su i projekcije zamišljene na otvorenom, u prostoru u kom će se spajati publika i okruženje, u kom će filmska priča i na ovom nivou korespondirati sa publikom.

Ovim projektom, Filmski festival Slobodna zona želi da nastavi ideju upotrebe filma kao sredstva koje komuniciranjem o aktuelnim problemima ukazuje upravo na ovakav značaj sedme umetnosti – kao prostora u kom se realnost preispituje i u tom procesu i obraća drugima. Izabravši za temu upravo ono što je svakom od nas (ili bi trebalo da bude) jednako bitno, a to je ekologija i očuvanje životne sredine.

„Tajni život drveća” je film zasnovan na bestseleru Petera Volebena, u kom se predstavlja malo poznati a zanimljivi svet šuma. Voleben je putovao u Švedsku da vidi najstarija drveća na svetu, posetio je fabrike u Vankuveru koje istražuju nove pristupe očuvanju životne sredine i pridružio se demonstracijama ekoloških aktivista. Poruka filma je da je sudbina čoveka i njegovog opstanka na Zemlji usko povezana sa dobrim zdravljem velikih šuma i vreme da se o njima brinemo je upravo sada. 

„Zemlja meda” je dokumentarni film iz Severne Makedonije koji je bio u konkurenciji za Oskara i govori o jednoj od poslednjih pčelarki Evrope. Smešten u izolovanom balkanskom planinskom regionu, o jedinoj i mogućoj sprezi za to područje– čoveka i prirode. Hatidže i njena majka mirno žive do pojave bučne porodice. Pridošlice prihvata otvorenog srca, međutim, veoma brzo se među njima razvija sukob koji razotkriva fundamentalnu tenziju između prirode i čovečanstva, harmonije i nesloge, eksploatacije i održivosti. 

U toku je i konkurs za volonterke i volontere iz navedenih gradova u kojima će se održati Zeleni bioskop. Zainteresovani kandidati i kandidatkinje treba da do 10. jula 2022. godine popune formular koji se nalazi na linku.

Zeleni bioskop je podržala Fondacija „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture” i biće deo programskog luka Dunavsko more, a podršku je pružila i Gradska uprava za kulturu Grada Novi Sad.

Nesevestica
  • Save
Previous post Besplatno u UK Parobrodu Švedski film „Nesevestica“ za početak leta
Otvaranje Bašta Festa, foto Milena Arsenic
  • Save
Next post Svečano otvoren 9. Bašta Fest
Share via
Copy link
Powered by Social Snap