Advertisement Section

Srpski kratki igrani film „Žicka“ u režiji Ivana Bukvića izabran je za zvaničan takmičarski program ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Tampere u Finskoj, svakako jednog od najznačajnijih i najviđenijih festivala te vrste na tlu Evrope.

Nastanak filma je podržao i Filmski centar Srbije, a pomenuti festival, pokrenut još 1969. godine,  ove godine će se održavati od šestog do desetog marta.

Mile, dečak romskog porekla, beskućnik, provodi dane i noći na ulici, na prvi pogled žickajući novac i hranu. Vođen dečjom željom za pripadanjem, on uspeva da se približi grupi dečaka sa ulice. Najzad srećan sto je negde prihvaćen, on ni ne sluti da će ubrzo morati sam da nauči razliku između dobrog i lošeg.

Uloge u ovom ostvarenju su odigrali: Vanja Nenadić, Uroš Aziraj, Slobodan Boda Ninković, Marko Adil Vasić, David Jovanović, Nemanja Oliverić, Igor Benčina, Predrag Vasić, Kosta Bekić i Sava Rakić.

Film je režirao Ivan Bukvić, a autori scenarija su Ivan Bukvić i Vladimir Tagić. Direktor fotografije je Igor Marović, montažerka je Marija Šarac, a dizajner zvuka  je Nikola Cvijanović. Autor muzike je Vojin Ristivojević. Scenografkinja je Magdalena Vlajić, a kostimografkinja je Milica Kolarić. Šminkerka je bila Bojana Mitrović.

European film chalenge
  • Save
Previous post Evropski filmski izazov vodi vas u Kan na filmski festival
Joana Uruicaru
  • Save
Next post Sa Berlinala na FEST
Share via
Copy link
Powered by Social Snap