Advertisement Section

Nakon gostovanja na festivalima u inostranstvu i uspešne srpske premijere na Festivalu autorskog filma, „Teret“ Ognjena Glavonića ne prestaje da oduševljava publiku i dobija značajna priznanja na međunarodnim festivalima.

Najnoviju nagradu u nizu film je osvojio na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Marakešu.

Na gala večeri zatvaranja 17. izdanja festivala, žiri u sastavu: Džejms Grej, Loren Kante, Mišel Franko, Dakota Džonson, Lin Remzi, Danijel Brul, Žoana Hadžitomas, Ileana D’Kruz i Tala Hadid, dodelio je Glavoniću nagradu „Zlatna zvezda“ za najbolju režiju.

Nagradu za najbolji film uručila je Monika Beluči rediteljki Sudabeh Mortezai za film „Joy“, koji govori o mladoj ženi prisiljenoj na prostituciju. Nagrada žirija otišla je u ruke Lili Aviles za njeno debitansko ostvarenje „The Chambermaid“. Nidhal Sadi osvojio je nagradu za najboljeg glumca za tunižansku porodičnu dramu „Look at Me“, dok je nagrada za najbolju glumicu dodeljena Aeni Švarc za njenu moćnu izvedbu u nemačkoj drami „All is good“. 

U toku festivala, Martin Skorseze je „Zlatnu zvezdu“ za životno delo uručio svom prijatelju i saradniku Robertu de Niru. Pored njih, gosti su bili i Anjes Varda, Giljermo del Toro, Vigo Mortensen, Gael Garsija Bernal, Kristijan Munđiu, Lorens Fišburn, Kjara Mastrojani…

„Teret“ je Glavonićev prvi igrani dugometražni film, i trenutno se nalazi na repertoaru nekoliko bioskopa u Beogradu i Srbiji. Radnja prati Vladu, vozača kamiona tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, koji vozeći kamion sa nepoznatim teretom sa jedne kosovske destinacije do Beograda, susreće najrazličitije likove u ratom zahvaćenoj Srbiji. Ovo ostvarenje otvara pitanja ne samo odnosa prošlosti i sadašnjosti kroz kosovsku dramu iz devedesetih godina prošlog veka, nego i potrebe  ljudi koji žive na Balkanu da povežu rasturen istorijski narativ kroz život više generacija. Glavnu ulogu vozača kamiona tumači Leon Lučev, dok se od sporednih pojavljuju Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Igor Benčina i Ivan Lučev.

Teret je do 12. decembra na repertoaru Dvorane Kulturnog centra Beograda, od 13. decembra će se prikazivati u bioskopu Eurocinema Subotica, od 20. u KC Vrnjačka Banja, 24. i 25. decembra u Domu kulture Čačak, a od 27. u Kulturnom centru Kruševac.

Mladen Djordjevic
  • Save
Previous post Projekat Mladena Đorđevića podržan i na konkursu u Bugarskoj
Wongar
  • Save
Next post „Wongar” Andrijane Stojković u DKC
Share via
Copy link
Powered by Social Snap