Advertisement Section

Međunarodni žiri 25. Festivala evropskog filma Palić 2018, koji je održan u Paliću i Subotici od 14. do 20. jula, radio je u sastavu: rediteljka Ildiko Enjedi (Mađarska), predsednica, producentkinja i glumica Ieva Norvilien (Litvanija), glumac Ibrahim Koma (Francuska), reditelj Marinus Gruthof (Holandija), i glumica Nataša Ninković (Srbija), članovi.

Pošto je pogledao 12 filmova u Glavnom (takmičarskom) programu, žiri je doneo sledeće odluke: „Zlatni toranj“ za najbolji film dodeljuje se ostvarenju „Devojka“, u režiji Lukasa Donta, realizovanom u belgijsko-holandskoj koprodukciji. „Ovaj film je najcelovitije i najmoćnije delo u Takmičarskom programu, koje ne samo da se bavi iskrenošću i kompleksnošću složene teme, već to čini duboko i bez stereotipa. Film nas je dirnuo na više nivoa.”

„Palićki toranj“ za najbolju režiju dodeljuje se Rasmusu Klosteru Brou za režiju danskog filma „Krtica“. „Za nesvakidašnje postignuće reditelja na svim poljima: odličan scenario, rad sa glumcima, montažu i vizuelni koncept. Izabrao je dobro poznat, naizgled lak žanr za koji jedino profesionalci znaju koliko je komplikovan.”

Žiri je odlučio da Specijalno priznanje dodeli španskom filmu „Karmen i Lola“ rediteljke Aranče Ečevarije. „Za hrabar prvi film; za iskren, nežan i autentičan prikaz kulture; za rad sa naturščicima; za sigurno vođenje ove riskantne i komplikovane avanture; za sve glumce, njihovu hrabrost i odličnu glumu.”

Federacija filmskih kritičara Evrope i Mediterana nakon gledanja filmova u takmičarskom programu „Paralele i sudar“ za najbolje ostvarenje proglasilo je „Cvetnu dolinu“ Lasla Čuja. „Snažna filmska priča debitantskog igranog ostvarenja koja prikazuje kako savremeni mladi ljudi na marginama traže ljubav i bore se za osnovni opstanak u potpuno otuđenom društvu.”

Fipresci nagrada za najbolji film dodeljuje se francuskom filmu „U ratu“ Stefana Brizea. „Za maestralan i očaravajući način na koji reditelj prenosi društvenu bitku u jedinstven sinematički doživljaj, kao i za neponovljivu glumu Vinsenta Lindona.”

Previous post Google hit with record EU fine over Shopping service
Ti imas noc
  • Save
Next post Crnogorsko-srpski film „Ti imaš noć“u Veneciji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap