Advertisement Section

Izvor: Filmske radosti | Tanjug

„Zlatno jaje” za najbolji film 11. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf” pripalo je Rakanu Majasiju za film „Bombona”, snimljenom u koprodukciji Palestine i Libana.

„Srebrno jaje” otišlo je u ruke Sameha Alaa za ostvarenje „Petnaest” (Egipat), dok je „Bronzano jaje” dodeljeno Nikoli Vučiniću za film „Lumpen” (Crna Gora).

Odluku je doneo žiri u sastavu: rok kritičar i publicista Petar Peca Popović i profesori Vlastimir Sudar i Serž Regur.

Specijalno priznanje pripalo je Umbertu Valjehu iz Dominikanske Republike za film „Ssanel” i Ruslanu Bratovu za ostvarenje „Vrteška” (Rusija).

Nagrada „Vilko Filač”, odlukom direktora fotografije Ištvana Borbaša, dodeljena je Pjotru Polusu za film „Stvarno je ekstra” u režiji Katažine Važehe (Poljska).

Za nagrade festivala takmičio se 21 film studenata i mladih autora iz Holandije, Jordana, Kine, Libana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Egipta, Izraela, Francuske, SAD, Hrvatske, Meksika i sa Filipina.

Nagrada za buduće filmove „Drvo života” uručena je proslavljenom italijanskom režuseru Paolu Sorentinu i srpskom glumcu Aleksandru Berčeku.

Gosti festivala bili su i švedski reditelj, prošlogodišnji dobitnik „Zlatne palme” u Kanu Ruben Etslund, kao i reditelji Paolo Viljaluna (Filipini), Stefan Komanadrev (Bugarska), Chijan Von (Kina), Mikael Roskam (Belgija) koji su predstavili svoje filmove na radionicama.

Na sceni „Proklete avlije” svirali su američki gitarista Geri Lukas, japanski bend „Japalkan”, Vlatko Stefanovski tri, francuski bend „Barbo”, Bajaga i Instruktori, a Emir Kusturica i „No Smoking orchestra” su predstavili nove pesme.

Flafi, Milica Li FIlipovska
  • Save
Previous post „Flafi“ među nominovanima za nagrade Kanadske akademije za film i televiziju
The shape of water
  • Save
Next post Filmu„The Shape of Water“ 13 nominacija za Oskara
Share via
Copy link
Powered by Social Snap