Advertisement Section

Od četvrtka, 29. oktobra, nedavno ponovo pokrenuta Sala srpskog filma u beogradskoj Kombank dvorani ima novi repertoar, na kome će i u narednih sedam dana biti jedan srpski celovečernji igrani film, jedna manjinska srpska koprodukcija i jedan srpski dugometražni dokumentarac. U sledećih sedam dana filmofili će moći da pogledaju zapažene filmove Raška Miljkovića, Ivana Salatića i Mladena Kovačevića, a svi pomenuti filmovi su nastali uz podršku Filmskog centra Srbije.

Film „Zlogonje“ prati priču o Jovanu i Milici, desetogodišnjacima koji se upoznaju kada Milica nenadano stigne u Jovanov razred. Da ga druga deca ne bi emotivno povređivala, usamljeni Jovan je izgradio svoj svet iz mašte u koji Milica malo po malo uspeva da se probije. Ona ga poziva u avanturu oslobađanja njenog oca od nove žene, Miličine maćehe, za koju veruje da je veštica koja je začarala tatu. Jovan, zbog novootkrivenog uzbuđenja i radosti koje oseća zbog saznanja šta to znači imati pravog druga, prihvata ali ubrzo saznaje da prepreke koje se javljaju u realnim avanturama nije tako lako preskočiti kao u onima u njegovoj mašti. Najveća prepreka od svih za njega je upravo on sam. Jovan će morati da prihvati sebe takvog kakav jeste i zdušno se baci u najveću avanturu od svih – život. Kada to učini, pred njim se otvara ceo jedan novi svet, u kome će zajedno sa Milicom otkriti istinsku prirodu veštice i na potpuno neočekivan ali i zreo način savladati njenu pretnju. I postati pravi heroj.

Ova filmska priča nastala je pod vođstvom producentkinje Jovane Karaulić i producentske kuće Akcija produkcija, a scenario koji je nastao po motivima knjige „O dugmetu i sreći” autorke Jasminke Petrović, napisali su Marko Manojlović i Miloš Krečković. Koproducent i na ovom filmskom ostvarenju su kuće This and That iz Beograda kao i Dream Factory iz Makedonije. Direktor fotografije je Mikša Anđelić, autorka muzike Nevena Glušica,  kostimografkinja Milena Milenković, montažer filma  Đorđe Marković, dok je scenograf iskusni Aljoša Spajić. U Zlogonjama glume deca Mihajlo Milavić, Silma Mahmuti, kao i Jelena Đokić, Bojan Žirović, Milutin Milošević, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milena Predić i Matija Popović.

„Ti imaš noć” započinje pričom o Sanji koja se, nakon što je napustila brod na kojem radi, zatiče u lučkom gradu Mediterana. Odatle odlazi natrag kući, vraćajući se poznatim ulicama u kojima polako nestaje sve što je volela. Dok radnici ostaju bez posla u brodogradilištu, barke prekrivene ciradama, razbacane svuda okolo, ostavljene su za neke bolje dane. Oluja uzima jedan život, Sanjin brat čeka noć u šumi. Noć koja može promeniti sve.

Uloge tumače Momo Pićurić, Luka Petrone, Ivana Vuković, Jasna Đuričić, Boris Isaković i Marko Štibohar. Direktor fotografije je Ivan Marković, montažerka Jelena Maksimović, scenografiju potpisuje Dragana Baćović, kostim Lidija Andrić, dizajn zvuka Jakov Munižaba, dok je miks zvuka uradio Nikola Medić. Producenti filma Ti imaš noć su Dušan Kasalica i Jelena Angelovski ispred kuće Meander Film iz Crne Gore, dok je srpski koproducent Stefan Ivančić ispred kuće Non-Aligned Films. Film je premijerno prikazan u zvaničnom programu Venecijanskog filmskog festivala, a nastao je kao crnogorsko-srpska koprodukcija.

„4 godine u 10 minuta” je nakon svetske premijere i nagrade na filmskom festivalu Visions du Reel u Nionu (Švajcarska), prikazan i na velikom broju drugih festivala širom sveta. Dobitnik je nagrade za najbolji srpski dokumentarni film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs.

U pitanju je eksperimentalni arhivski dokumentarac o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Pančevca Dragana Jaćimovića, čiji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film. Na kasetama koje su 17 godina skupljale prašinu otkriva se zagonetni filmski materijal. Uz citate iz dnevnika protagoniste koji je iza kamere, sklapa se intimna slika jednog nesvakidašnjeg putovanja u večnu slavu. Vanzemaljski pejzaži, nedokučivi likovi, zastrašujući momenti i san o avanturi koji se umesto pokličem pobednika završio krikom poraženog.

Scenarista i reditelj je Mladen Kovačević. Film je montirala Jelena Maksimović, a dizajner zvuka je Jakov Munižaba. Producentkinja je Iva Plemić Divjak. Film je nastao u okviru kuće Horopter Film Production, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Usmeni dogovor
  • Save
Previous post Sedam filmova besplatno na onlajn filmskom festivalu GoethFEST
  • Save
Next post Sutra počinje online filmski festival GoethFEST
Share via
Copy link
Powered by Social Snap