Advertisement Section

Sesija na kojoj je podržan „Prvi maj“ održana je od 9. do 12. decembra 2019. godine u glavnom gradu Nemačke, a Đorđevićev projekat su predstavili i odbranili naši predstavnici u Eurimages-u: Boban Jevtić i Iva Plemić Divjak. „Prvi maj“ se tako našao u prestižnoj grupi od 16 odabranih projekata i može da računa na podršku u iznosu od 110 hiljada evra.

Ovo je veliki uspeh za srpsku kinematografiju, tim pre što je Eurimages u prethodnom periodu već podržao niz većinskih i manjinskih projekata iz Sbije, uključujući nove režije Srdana Golubovića, Mile Turajlić, Stefana Arsenijevića, Srđana Dragojevića, Ivana Ikića i Dušana Milića; a samo u poslednjih 12 meseci, od decembra 2018. do decembra 2019. godine, Eurimages je srpske projekte potpomogao sa 888.000 evra.

Projekat za film „Prvi maj“ (tada pod naslovom „Ilijin povratak“) podržan je od strane Filmskog centra Srbije na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje dugometražnih igranih filmova. Mladen Đorđević, autor nagrađivanog i hvaljenog ostvarenja „Život i smrt porno bande“, smestio je radnju svog novog filma u mali grad u unutrašnjosti Srbije koji odumire zbog zatvaranja fabrika. Njegov scenario je, kako je tada navedeno u obrazloženju Komisje Filmskog centra Srbije, na hrabar i neobičan način povezao nasleđe jugoslovenskog crnotalasnog filma sa psihološkim hororom sa natprirodnim elementima. Priča o bivšim radnicima ugašenih fabrika koji očajnički tragaju za pravdom uz pomoć „viših sila“ veoma vešto je ispričana kroz različite karaktere junaka zatečenih u „čistilištu“ srpske tranzicije.

Projekat se realizuje u koprodukciji Srbije, Bugarske, Crne Gore, Grčke i Mađarske.  Producenti su Milan Stojanović i Mladen Đorđević, ispred kompanija SENSE Production i Corona Film. Grčki koproducent je Maria Drandaki iz kompanije Homemade Films, bugarski koproducent je Martichka Bozhilova iz kompanije Agitprop, crnogorski koproducent Ivan Marinović ispred Adriatic Western, a mađarski Patricia D’Intino ispred Good Kids Production. Prva klapa zakazana je za početak 2020. godine.

Seava radionica
  • Save
Previous post Dodelom nagrada i projekcijom filma „Zemlja meda“ zatvoreni ovogodišnji „Valjevski filmski susreti”
Džon Malkovič stiže na FEST!
  • Save
Next post Džon Malkovič stiže na FEST
Share via
Copy link
Powered by Social Snap