Advertisement Section

Izvor: Filmske radosti | Danas

Najgledaniji domaći film u 2017. godini bio je nastavak ostvarenja „Zona Zamfirova”. Film „Vrati se, Zone” imao je 207.483 gledalaca.

Prvi film koji je režirao Zdravko Šotra upisao je rekord, koji je nakon te 2002. Godine, ostao daleko nedostižan cilj svim  budućim ostvarenjima. Čak milion ljudi pogledalo je tada filmsku adaptaciju knjige Stevana Sremca.

Otada su se ovoj cifri jedino približili filmovi Dragana Bjelogrlića – „Montevideo, Bog te video” i „Montevideo, vidimo se”, kao i „Parada” Srđana Dragojevića sa više od 500.000 gledalaca. Za sve ostale reditelje i producente najveća radost bila je kada pređu brojku od sto hiljada prodatih ulaznica. Duplo veću cifru u protekloj godini postiglo je pomenuto ostvarenje „Vrati se, Zone” u režiji Juga Radivojevića.  

Više od sto hiljada gledalaca u 2017. imao je još jedino film „Biser Bojane”. Naslov reditelja Milana Karadžića i producenata i glumca Milutina Mime Karadžića dostigao je cifru od 138.453 prodatih ulaznica.

Treće mesto na listama gledanosti zauzima poslednji film Emira Kusturice „Na mlečnom putu”. Nakon premijere na Festu, film je pogledalo 76.951 gledalaca. U primetno slabijoj kinematografskoj godini značajan broj gledalaca ostvarila je još jedino filmska priča crnogorskog humorističkog sastava „The Books of Knjige“. Ostvarenje „Slučajevi pravde” videlo je 34.944 ljudi.

U bioskopima su se tokom 2017. još našli filmovi: „Kozje uši” Marka Kostića (11.890 gledalaca), zatim „Prokleti pas” Dragana Pešikana (7.593), „Rekvijem za gospođu J.” Bojana Vuletića (4.882), „Afterparti” Luke Bursaća (4.534), kao i dokumentarac Mile Turajlić „Druga strana svega” koji je imao čak 8.500 gledalaca do sada (film će tek biti prikazivan u gradovima u Srbiji).

Bioskopsku distribuciju imali su i filmovi „Povratak” Predraga Jakšića i „Saga o tri nevina muškarca” u režiji S. Shridhara, dok je u ograničenom broju, uglavnom arthaus sala, prikazivan i poslednji film Gorana Paskaljevića „Zemlja bogova” snimljen u Indiji.

Na domaćim festivalima premijere su imali i filmovi „Naši očevi, majke i njihova deca”, „Sporazum”, „Nigde”…

Više filmova u 2018.

Prvi domaći film koji će biti prikazan u 2018. godini je „Patuljci sa naslovnih strana” Milorada Milinkovića. Očekuju se i premijere ostvarenja „Ajvara” Ane Marije Rosi, „Izgrednici” Dejana Zečevića, „Južni vetar” Miloša Avramovića, „Zaspanka za vojnike” Predraga Gage Antonijevića, „Psi umiru sami” Nikole Petrovića i drugi.

Projektor
  • Save
Previous post Događaji koji su obeležili film u 2017.
Smanjivanje i Koko
  • Save
Next post „Smanjivanje“ i „Koko“ od sutra u bioskopima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap