Advertisement Section

Venders, Tarantino, Mandela, Dalaj Lama, Bono, Anđelina Žoli i Kitano, samo su neki od umetnika koji su se usudili da reditelju Hermanu Vaskeu odgovore na krucijalno, nimalo naivno i lako pitanje – „Zašto smo kreativni?”.

Upravo njih ćemo gledati na velikom platnu Kombank dvorane na svečanom otvaranju prvog izdanja dokumentarnog filmskog festivala ДОК #1, 31. januara od 20h.

Film „Zašto smo kreativni?“ projekat je reditelja Hermana Vaskea, koji je tokom 30 godina svoje karijere snimao najintrigantnije svetske umetnike i velike umove današnjice, među kojima se nalaze dobitnici Nobelove nagrade i Oskara. Učesnici filma dolaze iz različitih poslovnih sfera, uglavnom iz filmske industrije, ali takođe iz sveta muzike, umetnosti i arhitekture. Ceo projekat započet je intervjuom Dejvida Bovija, koji se dalje provlači kroz ceo film. Takođe, u filmu se pojavljuju intervjui ljudi koji imaju sponu sa rediteljevim prethodnim radom, kao na primer, umetnica Marina Abramović, filozof Slavoj Zizek i reditelj Emira Kusturica koji su 2002. učestvovali u snimanju dokumentarnog filma „Balkan spirit“.

Reditelj Vaske kaže: „Opsednut sam svojom radoznalošću. Ako me pitate šta zaista želim, reći ću vam iznenadite me, pa vas molim da me iznenadite. Kreativnost znači spajanje dve stvari koje nemaju veze jedna sa drugom i tako formiraju treću. Jedan plus jedan jednako je tri – to je moje uverenje. „Zašto si kreativan?“ je moj moto. Ovo jednostavno pitanje me je dovelo u kontakt sa nekim od najuticajnijih kreativaca ikada i koje je napokon promenilo moj način gledanja na svet.“

„ДОК #1“ je novi festival dokumentarnog filma koji će tokom četiri festivalska dana prikazati odvažne i ključne filmove iz aktuelne svetske produkcije. Domaćin prvog izdanja „ДОК #1“ je Kombank dvorana, a festival će se održati od 31. januara do 3. februara 2019. godine.

 Ovog prvog festivalskog izdanja, publika će imati prilike da pogleda preko 20 dugometražnih filmskih ostvarenja raspoređenih u 4 programske celine („Prvi Korak”, „Na Ivici”, „Vrhunci” i „Biografije”). Program „Vrhunci” predstaviće dokumentarne filmove koji su zapaženi od strane svetskih programskih selektora, ali i priznate publike  velikih festivala, dok će nasuprot tome, program „Prvi korak”, slaviti debitante i njihove prvence.

Na programu ДОК #1 festivala, naći će se i par biografskih dokumentaraca, a filmovi koji obrađuju bizarne, provokativne i granične teme, pronaći će svoje mesto programu „Na Ivici”.

Teret
  • Save
Previous post „Teret“ i „Ti imaš noć“ u Roterdamu
Kralj Petar Prvi
  • Save
Next post Film o nastajanju ostvarenja „Kralj Petar Prvi”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap