Advertisement Section

Jugoslovenska kinoteka ustupila je Domu kulture u Gračanici novi mobilni DSP, a tim povodom Protokl o poslovnoj saradnji potpisali su direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić i direktor Doma kulture Živojin Rakočević 12. januara u Svečanoj sali Kinoteke, u prisustvu ministra kulture i informisanja Srbije Vladana Vukosavljevića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, filmskih poslenika i medija.

Pozdravljajući goste Pantelić je precizirao da Kinoteka ustupa na korišćenje DSP – digitalni filmski projektor sa pratećom opremom koju čine hard disk set, objektiv za projektor i digitalno analogni konvertor.

Mobilni DSP košta 4.207.000 dinara, a prve projekcije u Gračanici očekuju se već ovog meseca.

„U ime Kinoteke i svih onih koji se na bilo koji način bave kulturom u Srbiji želim vam da gledate doobre filmove, ali i da se naša saradnja ne zaustavi na ovome. Jugoslovenska kinoteka je u svakom trenutku spremna da izađe u susret i da učestvuje u projektima sa zajedničkim ciljem, a to je u ovom slučaju promocija i uživanje u kvalitetnim ostvarenjima sedme umetnsoti“, istakao je Pantelić.

Ministar Vukosavljević izrazio je zadovoljstvo zbog lepog povoda i objasnio da je Ministarstvo obezbedilo sredstva, dalo ih Kinoteci, a ta instutucija je kupila i ustupila na korišćenje Domu kulture u Gračanici savremeni uređaj za prikazivanje filmova, koji će biti korišćen i u drugim sredinama na Kosovu i Metohiji u kojima živi srpski narod.

„Ovo je važno iz više razloga – pokazali smo da možemo efikasno da sarađujemo na institucionalnom nivou, da izlazimo u susret potrebama srpske kulture u svim oblastima gde živi srpski narod i omogućili jednom vrlo aktivnom kulturnom činiocu na srpskom prostoru, a to je DK Gračanica, da za kulturne potrebe našeg naroda na Kosovu i Metohiji obezbedi projektovanej filmova i srpske i međunarodne kinematografije, novih ostvarenja i onih iz fondova Kinoteke“, naveo je ministar.

Kako je dodao, procenjuje se da u srpskim sredinama na KiM postoji oko 15 naseljenih mesta sa prostorima koji omogućavaju prikazivanje filmova.

„Time će se kulturni život našeg naroda na Kosovu i Metohiji u određenoj meri popraviti. Dakle, uspeli smo da bar u jendom malom segmentu poboljšamo kulturnu ponudu“, rekao je Vukosavljević i zahvalio svim učesnicima u ovom projektu.

Vukosavljević je naglasio da je povezivanje u oblasti kulture u okviru srpskog kulturnog prostora jedan od principa politike za koju se zalaže Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je ovaj lep povod prilika da se podseti kako je Srbija nesumnjivi utemeljivač i glavni mecena i patron filma na Kosovu i Metohiji. Filmske sekcije koje su pratile srpsku vojsku 1912. godine „zabeležile su žive slike Gazimestana, naših svetinja i u istoriju upisale neizbrisiv trag borbe našeg naroda za oslobođenje, a ta časna uloga koju je imala srpska kamera ujedno je i prvi filmski zapis sa područja Kosova i Metohije“, izjavio je Đurić.

 „Kako onda, tako je i danas Srbija jedna od glavnih mecena, patrona i podržavalaca filma na Kosovu i Metohiji. Sve naše institucije nastoje da film u našoj južnoj pokrajini bude živ, da ono što imamo od filmske građe ostane sačuvano i dostupno, a posebno je važno i da naš narod ima priliku da uživa u savremenim ostvarenjima filmske umetnosti“, rekao je Đurić.

Ukazujući da „naš kulturni život na Kosovu i Metohiji opstaje u izuzetno teškim i složenim uslovima“, Đurić je napomenuo da bi novi DSP u nekom drugom delu Srbije značio samo jedan dodatni sadržaj, ali da „na Kosovu i Metohiji on predstavlja i jedan od simbola ulaganja u budućnost“.

 „Sve novo što tamo napravimo poručuje da tamo želimo da ostanemo, da popravljamo uslove, jer tamo vidimo svoju budućnost“, istakao je Đurić.

Direktor DK Gračanica Živojin Rakočević izjavio je da za njih mobilni DSP znači „jednu vrstu novog prozora na getu i nove svetlosti“.

 „To daje mogućnost da gde god možemo da zamračimo neku sobu u nekoj našoj enklavi – tamo dobijemo bioskop. Za Gračanicu, to je mogućnost izbora. U getu nema izbora, ali ako možete da birate u okviru kulture vi ste u jednu ruku slobodan čovek, bez obzira što živite u getu“, rekao je Rakočević.

Kako je dodao, ideja je potekla kada su prvi put kod njih došli reditelj Danilo Bećković, producent Marko Paljić, glumac Slaviša Ćurović i rekli: „Mi hoćemo da budemo sa vama na jedan način koji je drugačiji, da budemo u životu svake srpske enklave“.

Rakočević je opisao posetu selu Suvo Grlo u Srbici, improvizovanje bioskopske sale pomoću ćebadi na prozorima i razdraganu decu koja su tražila autograme.

„Tu se po prvi put čulo: hoću da budem glumac, hoću da budem glumica, hoću da budem producent, mada još ne znam tačno šta je to. U getu se inače ne misli o tome – hoću da budem. Ali film i filmska magija omogućavaju da i najugroženiji – hoće da bude. Zato je za nas ovo izuzetno važno“, istakao je Rakočević.

Direktor distributerske kuće „Megakom film“ i član Upravnog odbora Kinoteke Igor Stanković napomenuo je da na manje od deset kilometara od Gračanice postoji multipleks, u Prištini, ali sa titlovima na albanskom jeziku.

„Mobilni DSP je jedini način da Gračanica i druge srpske sredine na Kosovu i Metohiji dobiju film u isto vreme kada se prikazuje u Beogradu, da dobiju festivale, ali i blokbastere, sinhronizovane filmove za decu“, rekao je Stanković i najavio da će „Megakom film“ donirati prenosnu kutiju za putovanje filma, kakva se koristi i za mobilni bioskop po Srbiji, platno u odgovarajućem formatu, 300 naočara i sistem za 3D projekcije.

Producent Marko Paljić izjavio je da se ne bi složio sa Živojinom Rakočevićem oko pitanja geta.

„Već četiri godine odlazimo u Gračanicu i prikazujemo naše filmove, organizujemo filmske škole. Mi se tamo nikada nismo osetili kao u getu, jer smo videli kako jedan kulturni centar na način na koji je organizovan u Gračanici ljudima pruža nešto što sa čim se nismo susreli u centralnoj Srbiji. To je mesto pravog saborovanja, mesto gde dolazi verna publika koju je razvio taj kulturni centar“, rekao je Paljić.

„Ovo je mala stvar koju smo mi uradil za naš narod na Kosovu i Metohiji, a nama bi bila velika stvar kada bi Živojin Rakočević i njegovi saradnici ovde organizovali radionicu o tome kako se vodi kulturni centar“, naglasio je Paljić.

Klod Lelus
  • Save
Previous post Klodu Lelušu ukraden jedini primerak scenarija za njegov novi film
Berlinale talents
  • Save
Next post Učesnici iz Srbije u Berlinu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap